Folk, Sagt, Skrivit

Ultraljud kan kanske göra demenssjuk hjärna frisk

En hjärna i olika stadier.

Färgerna visar var hjärnaktiviteter pågår, rött mest, violett minst. Foto: alz.org

Få minnet tillbaka med hjälp av ultraljud. Inga piller, inga andra läkemedelsbehandlingar. Kan man tro på det? Kanske det. Så säger i alla fall australiensiska forskare vid universitetet i Queensland. Alzheimers sjukdom kan gå att bota.

–          Ordet genombrott är ofta missbrukat, men i det här fallet tror jag verkligen på ett omvälvande forskningsgenombrott. Det kommer att ändra på hela vår syn när det gäller denna sjukdom, och jag ser framför mig en ljus framtid för hur vi ska angripa demenssjukdomarna, säger en av forskarna, professor Jürgen Götz.

Den revolutionerande tekniken går ut på att ultraljudets snabba vågor aktiverar små små celler – mikroglialceller. De får amyloidplacket att lösas upp, alltså den nervvävnad som förstör de så kallade hjärnsynapserna, och som gör att minnesfunktionen gradvis försvinner hos den dementa.

Nervtrådar som trasslar till det.

100 biljoner nervceller ryms i din hjärna. Foto: alz.org

Politikerna har investerat runt nio miljoner dollar för att få de inhemska forskarna att hitta ny användbar teknik. Sjukdomen drabbar allt fler av landets invånare, 2050 räknar man med att runt 900 000 insjuknat i någon demenssjukdom.

Framgångarna bygger på ett samarbete mellan Queensland Brain Institute’s Clem Jones Centre for Ageing Dementia Research och the Clem Jones Foundation, en välgörenhetsbaserad verksamhet.

–          Regeringens långsiktiga satsning har varit värd pengarna. Den här typen av samarbete gör att vi kan se ett helt nytt sätt att forska fram behandlingsmetoder för olika sjukdomar, säger professor Perry Bartlett vid QBI Founding.

Professor Jürgen Götz.

Professor Jürgen Götz.

Den nya tekniken har utvecklats med hjälp av specialbehandlade möss. Resultatet har blivit att minnesfunktionen ligger på samma nivå som friska möss.

Gerhard Leinenga, en forskarstudent som arbetat med projektet under de senaste tre åren, säger att han är förvånad över hur mycket bättre minnesfunktionen blir hos de sjuka mössen.

–          Vi kommer definitivt att kunna förbättra det dagliga livet hos den demenssjuka och få sjukdomen att stanna upp, tror han.

75 procent av mössen blev helt friska i den omkringliggande hjärnvävnaden. De visade förbättringar inom tre olika områden:

En labyrint, ett test för att att minnas nya objekt och ett test där de skulle komma ihåg att undvika platser.

Nu ska tester på större djur komma igång, 2017 räknar man med att kunna göra försök på människor.

Först då får vi kanske veta om det här är för bra för att vara sant…

Läs mer här.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren