Debatt, Krönika, Samhälle

Ungern – styrs allt mera auktoritärt

Ungerns parlamentsbyggnad Foto: Wikipedia

Det är med blandade känslor jag besöker Viktor Orbans Ungern.

En underbar huvudstad

Budapest en synnerligen vacker metropol och och värd ett besök, särskilt i kvällsljus sett från ett fartyg i Donau. Och ungrarna är både trevliga och innovativa.

Den politiska utvecklingen enormt dyster

Rättsväsende, medieklimat, hantering av medborgerliga fri- och rättigheter och mycket annat lever inte alls upp till vad Ungern lovade när de fick komma med i EU. Fiffel med valkretsindelningar, gerrymandering, i kombination med en utbredd uppgivenhet och politisk apati gör att Orbans högerpopulistiska Fidesz har lyckats få två tredjedels majoritet i ungerska parlamentet trots att de, i de senaste två parlamentsvalen 2014 och 2018 enbart samlat 45 till 49 procent av de angivna rösterna .
– Ungern har, under Orbans ledning, utvecklats till en enväldig stat som styrs med kleptokrati, sa en av de båda desillusionerade journalister vi träffade i Budapest i början av september.

Luttrade journalister får inga jobb

Den ena var en luttrad, numera pensionerad, journalist som arbetet nära 40 år i den ungerska public -service-radion men inte kan arbeta där eftersom radion – liksom nästan alla andra medier – sedan länge är megafoner för Orbans regering och hans Fidesz.-parti.

Samma sak hände 2016 med Ungerns största oppositionstidning Nepszabadsag

Många goda och ambitiösa journalister har lämnat yrket, en del av dem har flyttat utomlands eller måste försörjer sig på annat sätt.

Det finns oberoende, udda magasin, och webbtidningar med få läsare för dem som ännu är i yrket och vill rapportera någorlunda sakligt och opartiskt.

Kristna och nationella värden gynnas

Nästan alla viktiga medier styrs av Fidesz och är samlade under en stiftelse känd som KESMA som ska gynna “kristna och nationella värden”.

Orban själv ställer aldrig upp på pressträffar där oberoende journalister deltar och svarar inte på oberoende reportrars frågor.
På regeringen Orbans officiella webbsidor hittar man mest bara självskryt och fake news.

Andra EU-länder baktalas av regeringen

Finland, som är EU-ordförandeland under 2019, beskrivs där som en odemokratisk nation utan medborgerliga rättigheter.

Danmark sägs vara “förlorat” och Sverige befinner sig närmast i ett tillstånd av inbördeskrig med sharialagar och massor av “no go-zoner”.

Sverigedemokraterna ses välvilligt

Sverigedemokraterna rapporteras det välvilligt och sympatiskt om och de är, både i Sverige och i Budapest en viktig källa för Fidesz styrda medier.

Utpressning ger president Orban stora pengar

Orbanklanen, med de nära anknutna, rika underhuggare, fortsätter att systematiskt använda utpressarmetoder, t.ex. “skatterazzior” och höga böter mot dem som inte böjer sig och säljer medier eller andra viktiga företag inom IT och andra branscher jämte mark.

Alla intäkter slussas till Orbanklanens och Fidesz fickor. Viktor Orban är numera landets näst rikaste affärsman och Orbans fru har på ganska kort tid blivit en av Ungerns största markägare.

Upphandlingsfiffel berikar svärsonen

Orbans svärson, Istvan Tiborcz, 33 år, har snabbt blivit superrik genom olika riggade fiffel med offentliga upphandlingskontrakt.

Det finns klara bevis på att EU-fondmedel har missbrukats grovt.

EU:s antikorruptionsmyndighet, Olaf, slog 2017 fast missbruk skett och krävde att svärsonen skulle åtalas för detta.

Men ungerska myndigheter ansåg ansåg inte att något fel begåtts så svärsonen gick fri då även domstolsväsendet är styrt av Orban och Fidesz.

Ungern kallas för ”maffiastat”

Sociologen Balint Magyar, tidigare utbildningsminister, beskriver Ungern som en “maffiastat”, styrd av lojalitet med Orbanklanen.

Grävande journalister som tar fram exempel på detta har egentligen inga folkligt spridda medier att publicera sig i eftersom alla oberoende medier redan har köpts upp av rika Orbanvänner efter att de först drivits till konkurs genom strypta intäkter som ingen offentlig annonsering, riggade “skatterazzior” och höga böter mm. Ungern är – förutom reellt en enpartistat – idag också en utpräglad kleptokrati där maktinnehavarna ogenerat förser sig med statens medel som en ekonomiutbildad pensionerad journalist, med 39 år i yrket, sa till oss i Budapest.

Nästan en miljon yrkesmän har lämnat Ungern

Detta har lett till en omfattande brain drain med över 800 000 utflyttade, ofta välutbildade och unga som lämnat Ungern på kort tid vilket gör att Ungern krymper befolkningsmässigt och det knappt det går att få tag att få tag på en elektriker eller rörmokare i Budapest eller andra städer.

Ungern med sin “Orbanomics” , en ekonomisk populism, är en av EU:s  mest bidragsberoende medlemmar.

Stryps EU-bidragen i kombination med växande brist på kvalificerad arbetskraft och ett starkt beroende av tyska biltillverkare, ca 35 % av Ungerns industriexport, som redan lider av arbetskraftsbrist, så kommer det snart att bli ett växande problem att hålla det ungerska folket på gott humör.

Orban – Trump – Putin,  politiskt trixande styr deras länder

Orbans sätt att styra Ungern har många likheter med Trumps och hans rådgivande dotters och svärsons.

Orban har också, precis som Putin lärt sig hur man även kan använda kyrkan som sitt politiska verktyg genom exempelvis generösa bidrag till kyrkans verksamheter.

Och vi får också en lärdom om hur det kan bli möjligt även för andra målmedvetna högerpopulister att steg för steg styra ett land bort från allt vad demokrati och ett pluralistiskt medieklimat heter.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren