Ätit & druckit, Folk, Tipsat, Tyckt

Uppgraderad snabbmat årets trend i krog-Stockholm

The Flying Elk, Back Bar.

Foto: The Flying Elk.

Ingrid Eriksson.

Ingrid Eriksson.

Ingrid Eriksson, mångfaldigt prisbelönad matskribent, börjar i dag medverka på Nyfikengrå. Det gör hon med en rapport från veckans stora begivenhet för matroade, utdelningen av Gulddrakar som är DN:s årliga pris sedan 2001 för de bästa restaurangerna, kaféerna och barerna i Stockholm:

Omakase köttslöjd tog hem segern i lyxkategorin, när DN delade ut årets Gulddrakar. Bland budgetkrogarna tog Ai Ramen hem vinsten och i mellanklassen fick The Flying Elk årets drake.

Det har gått snabbt uppåt i Stockholms krogvärld för Omakase köttslöjd i Gamla stan. De positiva omdömena har varit många och nu, mindre än ett halvår efter öppnandet, har krogen tilldelats Dagens Nyheters Gulddraken i kategorin Krog lyx.

Daniel Crespi. Foto: linkedin.com.

Daniel Crespi. Foto: linkedin.com.

Restaurangen har också gått direkt in i Mästarklassen i den kommande upplagan av krogguiden White Guide, ännu är det dock hemligt vilken placering krogen får.

Omakase köttslöjd är det senaste tillskottet i Daniel Crespis restaurangimperium i Gamla stan, där även Djuret, Pubologi, Lejontornet och baren Tweed ingår.

Här serveras en meny med 17 rätter och i alla ingår det kött på något sätt. Men det är inte den köttorgie som man kan förledas att tro, här är det små smakbitar av kött från Hälsingland som mer fungerar som en krydda än som rätternas huvudpjäser. Juryn skriver i sin motivering att ”det är lekfull och kreativ matlagning med vidunderlig precision”.

Övriga restauranger nominerade i lyxkategorin var Aloë, Oaxen krog, Restaurang Volt och Spritmuseum.

Foto: Ai Ramen.

Foto: Ai Ramen.

I budgetkategorin segrade Ai Ramen, som enligt gulddrakenjuryn är Stockholms bästa representant för årets stora trend, nämligen uppgraderad snabbmat. Övriga nominerade var The Artisan, Barobao, Katarina ölkafé och Falafelbaren.

The Flying Elk tog hem draken för mellankategorin. Där var medtävlarna Fotografiskas restaurang, Oaxen slip, Surfers och Woodstockholm.

Vinnare bland kaféerna blev Enskedeparkens bageri och segrade i barkategorin gjorde Bottles.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren