Ätit & druckit

Ut och ät 60-plussare!

Vatten i vackra kannor på Restaurang Hjerta

Även en 60-plussare vill ibland gå ut och äta. Tid har man gott om, pengar har man förmodligen så att det räcker till en och annan måltid utanför det egna köket. Men av någon anledning är det ofta glest med kategorin äldre, i alla fall på många stockholmskrogar som Nyfiken grå besökt på sistone.

Nya innestället Köttbaren på Tegnérgatan har inte många bord, inte heller går det att boka om man är ett sällskap på färre än åtta personer. Här gäller först till kvarn. Folk hänger mycket riktigt på låset, långt före kl 18 när kvällens middag börjar serveras.

Vi har tur, får bra platser längst in i lokalen vid ett av de rustika långborden. Maten väljs från en stor svart tavla. Inte så många rätter, men kött, bara kött, i olika former och till mycket rimliga priser. Pulled burger, gjort på skrapat kött, hemgjord stark korv, kryddiga kalvbullar i sin tomatsås – allt smakar bara bra!

Nöjda avslutar vi måltiden med kvällens krämiga chokladkaka med svartvinbärscoulis.

När vi går är det absolut fullt vid alla bord. Inte en ”silverrygg” ser vi så långt ögat når. Förutom vi själva då…

Restaurang Hjerta på Skeppsholmen är det självklara valet när man befinner sig i dessa krokar, dag eller kväll. Här härskar det kulturella folket, åtminstone vid luncherna. Moderna museet ligger vägg i vägg, liksom Östasiatiska, Arkitektur osv. Vid grannbordet sitter till exempel Åsa Moberg, känd skribent, debattör mm.

Ett par dagens – en kött, en fisk och så en vegetarisk – står på lunchmenyn måndag till fredag och här går det bra att boka i förväg, en klar fördel för den som vill veta att platsen är säkrad. Maten lagas i öppet kök och vänliga servitriser springer runt i högt tempo för att hinna med alla gäster. Av tänkbara 60-plussare ser vi faktiskt fler än ett par… Utsikten ut mot vattnet och Djurgården är vilsam och den stora salen är inredd i behagliga varma färger.

 

Capri Due, här härskar traditionen...

Capri Due är en gammal italiensk goding i Vasastan. Miljön är nästan densamma som när vi åt här för typ 20-30 år sedan. Den här krogen tar emot sina gäster med öppna famnen. Servitören Domenico förklarar med stor entusiasm hur dagens pastarätter är tillagade. Han får oss rejält på fall för en Tortelli med rökt kalkon och kantarellsås. När den väl kommer in smakar den ännu bättre än förhandsreklamen..

Gott, mysigt, hög atmosfärfaktor. Enligt välunderrättad källa har mången bemärkelsedag firats på Capri Due, med allt från små små barn till gammelfarmor i sällskapet. På morsdag är det knökfullt. Här – dessutom – ser vi nästan fler i vår ålder än på något annat ställe vi besökt på sistone!

2 Kommentarer

  1. Kolla på Capridue och se så trevligt det ser ut och vilken fin hemsida.

  2. Inge Josephson

    Hmm… javisst, och får vi sänkt restaurangmoms av Reinfeldt och Riksdagen så blir portionen visst 4 kr billigare, så då kan vi frossa ordentligt utan att bry oss om stålarna….;-)

    Inge

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren