Tittat

Ut ur skuggan efter 500 år

Charlottas baby, Obukhovo, Ryssland. Foto: Joakim Eskildsen

I år är det 500 år sedan romernas ankomst noterades för första gången i Sverige. Det uppmärksammas med en rad evenemang på bland andra Mångkulturellt centrum i Fittja. Ett av inslagen är fotoutställningen Romska resor med bilder av Joakim Eskildsen.
Tillsammans med författaren Cia Rinne besökte han romska samhällen i sju länder; bl a Indien och Ryssland.
Under de många resorna har Eskildsen dokumenterat romernas ofta konfliktfyllda vardag med stor närvaro, värme och i lågmäld ton. Tack vare personliga kontakter och med hjälp från olika organisationer kunde han närma sig sina fotoobjekt med respekt och ödmjukhet.

Saintes-Maries-de-la-Mer, Frankrike. Foto: Joakim Eskildsen

Romerna är den största och den minst synliga minoritetsgruppen i hela Europa. Många lever under upprörande svåra förhållanden. På senare år har situationen i bl a Ungern, Frankrike och Italien blivit mycket alarmerande. Detta och mycket annat berättar paret Eskildsen/Rinne i sin prisbelönta bok The Roma Journeys (Steidl 2007). Mellan 50 000 och 100 000 romer är bosatta i Sverige. Det finns inga exakta uppgifter eftersom svenska folkbokföringen inte antecknar människors etniska ursprung.

Röd turban, Kanud, Indien. Foto: Joakim Eskildsen

På romernas nationaldag den 8 april utlyste regeringen 2012 till det romska året.
Invandrarministern Erik Ullenhag hoppades då att detta ska bli startskottet för pjäser, utställningar, konserter, skolaktiviteter och andra kulturarrangemang som uppmärksammar romers kultur och språk samt vår sammanflätade historia, både det ljusa och det mörka.
Många romer i Sverige har drabbats av oacceptabla övergrepp. Vi har all anledning att skämmas över vår historia, sade Ullenhag på en presskonferens.
För att erkänna romernas lidande håller det även på att upprättas en vitbok om de övergrepp och kränkningar som de utsatts för i vårt land under 1900-talet. Tvångssteriliseringar, nekad skolgång och tillgång till bostäder har inte varit ovanligt.

Vinter i Hevesaranyos, Ungern. Foto: Joakim Eskildsen

Paradoxalt nog betyder ordet rom människa.
De nationella minoriteternas närvaro behöver bli ännu synligare i samhället. Det påverkar förståelsen för exempelvis romerna och deras möjligheter att värna sitt språk och sin kultur.
Med tanke på detta har regeringen antagit en speciell strategi för åren 2012 till 2032. I strategin ingår en satsning med 46 miljoner kronor åren 2012 till 2015 utöver de ordinarie medel som finns för de nationella minoriteterna.
Utställningen i Fittja pågår till den 1 september.

Bröllopsfoto, Tirnaveni, Rumänien. Foto: Joakim Eskildsen

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren