Utøya 22 juli

Massakern på norska Utøya skedde den 22 juli 2011. Nu finns spelfilmen som beskriver 72 minuter i realtid från det att ungdomarna på Arbeidernes ungdomsfylkings (AUF) sommarläger får vetskap om explosionen vid regeringsbyggnaden i Oslo och till dess polisen anländer till Utøya. Då är 69 ungdomar döda, ihjälskjutna av den kallblodige terroristen Anders Behring Breivik.

I filmens början, tolv minuter innan beskjutningen börjar, möter vi Kaja, (Andrea Berntzen), 18 år, som letar efter sin lillasyster, Emilie (Elli Rhiannon Müller Osbourne).

En syster som inte vill följa med någonstans utan truligt sitter kvar i sitt tält. Det är ur Kajas perspektiv vi sedan följer hela förloppet som är gjort i en enda tagning. Till en början verkar det otroligt att det är skott man hör. Många tror att det är en övning.  Breivik som har klätt sig i polisuniform skapar först förvirring.

Men snart blir skrikandet och flyende unga bevis för att mördandet verkligen sker. Ungdomarna springer för livet och gör förgäves försök att gömma sig för Breivik, som vi aldrig ser i bild annat än som en siluett på avstånd. Kaja letar förtvivlat efter sin lillasyster i röran. Hon vägrar in i det sista att ge upp.

Filmen är baserad på vittnesmål och kända fakta och är skapad efter en dialog med överlevande, men specifika händelser i filmen är uppdiktade.

Utøya 22 juli är en känslosam, brutal och ärlig film om den panik och ångest ungdomarna upplevde mitt i idyllen på sommarlägret. Det blir ibland sentimentalt, men om någon gång så är det befogat här. Attacken på de unga på Utøya var en fruktansvärd händelse som satte djupa spår hos mängder av människor och i hela den norska nationen.

Från 15 år.

Regi: Erik Poppe.

Manus: Anna Bache-Wiig  och Siv Rajendram Eliassen.

I rollerna: Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Brede Fristad Sorosh Sadat, Jenny Svennevig, Mariann Gjerdsbakk, Elli Rhiannon Müller Osbourne, Ada Eide med flera.

Premiär fredag 11 maj.

Gigi (Vinicio Marchioni) och L’uomo (Valerio Mastandrea) gör ett av de alla ödesdigra avtalen i Allt du önskar kan du få.

Allt du önskar kan du få

Originell histria med smart dialog

Restaurangen The Place är lokalen där hela denna film utspelar sig. Vid ett fönsterbord sitter en man, L’uomo (Valerio Mastandrea), med en tjock anteckningsbok.

Han tar emot besökare hela dagarna och en efter en kommer unga, gamla, kvinnor och män med önskningar. Någon vill rädda sin dödssjuke son, en nunna vill ha tillbaka sin tro på gud, en blind man vill bli seende igen.

L’uomo kan få önskningarna att gå i uppfyllelse. Men det har ett högt pris. För att få synen tillbaka måste den unge blinde begå en våldtäkt. Nunnan måste bli gravid och mannen som vill rädda sin son måste döda en liten flicka.

Alla är de övertygade om att deras önskningar ska uppfyllas bara de gör vad som krävs. Frågan är hur långt de är beredda att gå för sin egen skull. En ung vacker kvinna vill bara bli vackrare. 

L’uomo antecknar i sin bok och är totalt känslokall när han gör avtal med de besökande. Är han en ärkeängel utsänd av gud eller en demon utsänd av djävulen?

Det är trots den begränsade spelytan en spännande film med smarta dialoger. Regissören Paolo Genovese lyckas skickligt knyta ihop de inblandade på slutet i denna originella historia med många bra skådespelare.

Från 7 år.

Regi: Paolo Genovese.

Manus: Christopher Kubasik och Paolo Genovese.

I rollerna: Valerio Mastandrea, Marco Giallini, Alessandro Borghi, Silvio Muccino, Alba Rohrwacher, Vittoria Puccini, Sabrina Ferilli, Silvia D’Amico, Rocco Papaleo, Giulia Lazzarini och Vinicio Marchioni.

Premiär fredag 11 maj.

Titta på trailer här.