Folk, Läst, Tyckt

Vackert och varmt om att mormor ska dö

Ann-Kristin-Lundmark. Foto: David_Bicho.

Ann-Kristin Lundmark. Foto: David Bicho.

Monika Olin Wikman har läst Tina och Mormor av Ann-Kristin Lundmark:

Författaren och psykoterapeuten Ann-Kristin Lundmark har skrivit om Tina och hennes mormor. Mormor är sjuk och förstår att hon snart ska dö. Tina är tio år, går i trean och lever i en rik fantasivärld med bästa kompisar. Mamma och pappa står nära, hon älskar mormor, livet är tryggt för Tina.

Men så börjar mormor bete sig annorlunda, det kommer in en ny ton. Tina tjuvlyssnar på ett samtal mellan mormor och föräldrarna där mamma säger ”måste vi verkligen berätta för henne?” Mormor svarar att allt annat är uteslutet. Så får Tina höra mormor berätta om sin sjukdom och att hon snart ska dö.

I boken skildras sedan förloppet med en fin beskrivning av både Tinas och mormors känslor inför det svårbegripliga. Tina är rädd och man får följa hennes försök att förstå och bemästra. Mormor är nog också rädd men närheten mellan de båda överbryggar och lindrar.

Slutet skildras naturligt, vackert och varmt. Mormor överlämnar, tänker jag, med sitt naturliga sätt att hantera livets slut en gåva till Tina att bära med sig resten av livet.

Säkert är det många av oss som undrar hur vi ska berätta för barn och barnbarn eller andra barn i vår närhet att livet håller på att ta slut. Hur öppna ska vi vara, ska vi förtiga eller berätta och hur ska vi hjälpa de små – och oss själva?

Boken Tina och Mormor är att rekommendera bland annat för högläsning mellan stora och små. Så kan samtal underlättas kring livsfrågorna, samtalen som vi inte bör skygga för.

Men som tyvärr ofta sker i detta vårt samhälle där döden på många vis gjorts osynlig. Tina och Mormor är en god läsning som uppammar en annan väg att gå.

Tina och mormor av Ann-Kristin Lundmark. Idus förlag 2015. Pris ca 135 kr.

 

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren