Fråga it-experten, Tipsat

Vad är egentligen grejen med Facebook?

Cecilia Hagen. Foto: sv.wikipedia.org

Cecilia Hagen. Foto: sv.wikipedia.org

Fråga: Hej! Jo, det här med Facebook, vad är egentligen grejen? Är det inte lika enkelt att mejla varandra? Istället för att först trassla sig fram till sin facebooksida och sen skicka varandra hälsningar? Och förresten, hur vet jag om det just jag skriver på Facebook, om jag nu någonsin gör det, kan läsas av gud och hela världen, eller, vilket min avsikt är, enbart av de som är mina friends?

Vad är alltså grejen? För oss som än grå och nyfikna?

undrar intresserat

Cecilia Hagen

Jan Zettergren svarar: Hej Cecilia, sociala kontakter i en ny och uppkopplad värld. Kräver det att vi tänker annorlunda?

Min egen uppfattning är att vi idag måste tänka större. Och javisst, det du skriver på Facebook kan, om du så vill, läsas av alla. Påven twittrade sig till nyvunnen popularitet. Kanske du kan skapa ett följe av vänner som blir lyckliga av att du delar med dig av just din vardag.

Varför måste vi vara på Facebook? Ska vi inte kunna vara vänner ändå? Självklart är Facebook inte något annat än en inkarnation av mejl. Men en lite hetare anrättning. Inte så seg och torr. Något som erbjuder nya smaker. Fler funktioner som du säkert inte behöver. Men jag frågar, läser du allt i tidningen? Från förstasidans löp till sista sidan med vädret via ledare, politik, kultur, sport, familj, resor och insändare.

Vi behöver inte ta till oss Facebook i allt. Börja med att se Facebook som ett sätt att enkelt förmedla information till dina närmaste. Ta inte allt på en gång.

Facebook har omvittnat ett enklare gränssnitt än mejlen. Du når det enkelt via din telefon eller internet. Du behöver inte vara publik och utlämnad, men jag frågar, stoppade du dina vykort från Kreta i kuvert och klistrade igen? Nej det tror jag inte. På samma sätt, om du skickar en hälsning eller skickar en bild till dina vänner via Facebook ja den kan ses av världen om du önskar och detta vill jag poängtera, om världen vill titta. Men spelar det någon roll?

Att finnas på Facebook är ett val, VVVF (Vi som Vågar Vägra Facebook) finns som alternativ. Rätt använt kan Facebook ses som ett hopplock av SMS, MMS, E-post och ett fotoalbum. Det är inte svårt att sköta, trasslet du talar om är bara ett sätt att säga jag vill inte försöka. Det är en attityd! Att låta din information vara helt – Offentlig, bara nås av – Vänner, – Vänner utom bekanta eller – Bara jag, är val du kan göra för allt som du publicerar på Facebook.

Mitt råd, prova. Du kanske hittar just den smak på Facebook som passar dig!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. alf

    Jag har provat Facebook och det är bara skit. Varför skall jag göra soppa av bilder, sms, mms och mejl? En högupplöst bild skickar jag lätt via mejl och mina fotoalbum kan nås via länk till Picasa.

    Samma sak med apparaterna. Musik i stereon i vardagsrummet eller bilen, bilder fångas med min sköna digitalkamera, mobil med kontantkort endast till för nödsamtal osv. Så länge vi kan läsa kartan behövs ingen GPS…

    I IT-samhället gäller att välja rätt för det tycks lida av någon sort apparatinflation.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren