Ätit & druckit, Livsstil

Våffeldags

Foto: Kungsörnen

Vårdagjämning och början på sommartiden. Ja, även om vintern är seglivad så finns det flera vårtecken i almanackan just nu. Och på söndag infaller ett av de mest konkreta, nämligen våffeldagen. Bjud på våfflor till lunch eller fika eller gör en läcker förrätt med en våffla i botten.

Frasvåfflor

Våfflornas våffla och den enda tänkbara för den renläriga våffelälskaren. Men de här ska inte ligga på vänt för att ätas när alla våfflor är klara – ät dem helst alldeles nygräddade, direkt från våffeljärnet. En kort stund kan de vänta på ett galler men låt dem inte kallna helt. Sylt och vispad grädde är de perfekta tillbehören.

Till ca 10 laggar

50 g smör

4 dl vetemjöl

2 1/2 dl iskallt vichyvatten

2 krm salt

4 dl vispgrädde

Smält smör till gräddningen

1. Smält smöret och låt det svalna.

2. Rör samman mjöl, vatten och salt till en slät smet. Vispa grädden tjock och rör ner i smeten tillsammans med smöret. Smeten är ganska tjock.

3. Pensla det heta våffeljärnet med smält smör. Klicka i ca 1 dl smet och bred ut den lite. Grädda tills våfflan fått fin färg.

Äggvåfflor

Vill man inte ha så mycket fras, utan en mjukare våffla passar den här. Den funkar också bra att lägga samman till en barnkalastårta med sylt och grädde mellan lagren.

Till ca 10 laggar

75 g smör

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

3 dl mjölk

2 ägg

1 dl vispgrädde

Smält smör till gräddningen

1. Smält smöret och låt det svalna.

2. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt drygt hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i äggen, resten av mjölken, grädden och det avsvalnade smöret.

3. Pensla det heta våffeljärnet med smält smör. Häll i ca 3/4 dl smet och grädda tills våfflan fått fin färg.

Våfflor à la Cajsa Warg

Cajsa Warg använde sur grädde i sina våfflor, jag har gjort en variant med crème fraiche. Det blir en våffla som är lagom frasig och neutral i smaken och därmed passar lika bra till dessert som till förrätt, beroende på vad man serverar till. Jag delar gärna den här våfflan i hjärtan, lägger på en klick crème fraiche och lite löjrom, toppar med hackad rödlök och serverar som drinktilltugg. Eller kanske pesto och lufttorkad skinka toppad med parmesanflagor.

Till ca 10 laggar

100 g smör

2 dl crème fraiche

4 dl vatten

3 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

2 ägg

Smält smör till gräddningen

1. Smält smöret och låt det svalna.

2. Vispa samman crème fraiche med hälften av vattnet. Tillsätt mjöl och salt och vispa till en jämn smet. Blanda ner resten av vattnet.

3. Vispa sist ner äggen och det avsvalnade smöret. Låt gärna smeten stå en stund före gräddningen.

4. Pensla det heta våffeljärnet med smält smör. Grädda våfflorna tills de fått fin färg och låt dem svalna på galler.

Limevåfflor

Av de här våfflorna brukar jag servera tre, fyra hjärtan per portion. Ska det vara en förrätt toppar jag dem med några rucolablad, skivad kallrökt lax, crème fraiche smaksatt med riven pepparrot och lite lax- eller stenbitsrom. Till dessert serverar jag dem med vaniljglass och färska bär eller frukt. Det går förstås bra att halvera satsen.

Till ca 8 laggar

100 g smör

1 lime

2 1/2 dl siktat dinkelmjöl

1 tsk bakpulver

2 krm salt

3 dl mjölk

2 ägg

Smält smör till pensling

1. Smält smöret och låt det svalna. Tvätta limen väl. Finriv det yttersta gröna på skalet och pressa ur limesaften.

2. Rör samman mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa ner äggen, resten av mjölken samt smöret. Rör sist ner limeskal och limesaft.

3. Pensla det heta våffeljärnet med smält smör. Häll i 3/4–1 dl smet och grädda tills våfflan fått fin färg. Låt våfflorna svalna lite före servering.

Kolla vår våffelfilm på youtube här.

Bebådelsen, målning av Leonardo da Vinci. Foto: sv.wikipedia.org.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren