Samhälle

Valet i USA står mellan en avskydd pragmatiker och en okunnig narcissist

Hillary Clinton. Foto: hillaryclinton.com.

– Hillary Clinton är pragmatiker, en person som verkligen vill förändra världen. Det har hon velat i hela sitt liv. Men vi förstår inte här hemma hur illa omtyckt hon är.

-Donald Trump har inget uttänkt program, han är populist och narcissist. Han är en person som inte alls varit engagerad i politik, och har bytt åsikter väldigt mycket.

Omdömena kommer från Dag Blanck som är professor i nordamerikastudier och chef för Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Dag Blanck.

Dag Blanck.

Nyfikengrå ringde upp honom för att ställa några frågor nu när det är klart att det amerikanska folket i höstens presidentval har att välja på antingen demokraternas Hillary Clinton eller republikanernas Donald Trump som efterträdare till Barack Obama.

Hur ser läget ut när båda partierna officiellt utsett sina kandidater?

Nu vet vi vilka som står mot varandra. Det är ingen överraskning. Det har vi vetat sedan början av sommaren när primärvalen tog slut.

Hillary Clintons största styrka?

Hon är väldigt kompetent, hon har en enorm erfarenhet och är ett välkänt namn. Hon har ett starkt stöd bland minoritetsgrupperna och bland kvinnor.

Hon är en oerhört etablerad, rutinerad och kompetent politiker.

Varför har hon haft det så svårt att komma dit där hon är nu?

Hon är också en politiker som har varit kontroversiell, det är så många som tycker illa om henne. Hon har höga negativa siffror. Båda kandidaterna har det. Donald Trump har ännu högre negativa siffror.

Förstår vi här hemma hur illa omtyckt hon är?

Nej, det tror jag inte.

Varför inte?

Vi förstår inte riktigt amerikansk politik till fullo. Sverige är väldigt påverkat av USA. Vi är USA-orienterade eller amerikaniserade om man så vill. Många tror att vi kan mycket. Vilket vi kan. Men vissa delar av det amerikanska samhället förstår vi inte, det är lite främmande för oss.

Det är samma sak med president Barack Obama, han är ju också populär i Sverige, men kontroversiell i USA. Det finns en konservativ sida i USA, en högerflank, som inte riktigt finns i Sverige. De kristna högergrupperna är starka i USA men har ingen motsvarighet här.

Vad är det som gör att hon är så illa omtyckt? Något som sticker ut mer än annat?

Det som gör henne kontroversiell är att hon är kvinna. De som inte kan tänka sig att rösta på henne som kvinna. Det är en faktor.

Sedan har det att göra med att hon uppfattas som hemlighetsfull, och beräknande. Hon har varit inblandad i skandaler som säkert delvis är påhittade.

Hon och hennes man kom in på den politiska scenen på 90-talet och de har varit som ett team där. De har varit utsatta för en kanonad av kritik, och den har fungerat. De uppfattas som beräknande och att de har skott sig. Hon har fått kritik för höga föreläsningsarvoden de senaste åren när hon talat inför banker och så.

Bernie Sanders står mycket mer åt vänster. Tror du att hon kommer att påverkas av det?

Ja, det tror jag. Hon har ändrat position, hon har fått ändra sin inställning i ett antal frågor under tryck av Sanders.

Det kommer att fortsätta, tror du?

Ja, man antog ett partiprogram häromdagen som står ganska mycket till vänster. Hon är pragmatiker, en person som verkligen vill förändra världen. Det har hon velat i hela sitt liv.

Hon har jobbat mycket systematiskt och framgångsrikt inom många områden. Framför allt när det gäller barns och kvinnors rättigheter, och mänskliga rättigheter.
Det var det hon började med, framför allt barn. Hon har gjort betydande insatser, och har alltid jobbat inom systemet.

Donald Trump. Foto: Gage Skidmore/en.wikipedia.org.

Donald Trump. Foto: Gage Skidmore/en.wikipedia.org.

Hur är det med Donald Trump? Vad står han för som är det starka?

Det är lite oklart vad han står för egentligen. Han har inget uttänkt program, han är populist, narcissist. En person som inte alls varit engagerad i politik, och har bytt åsikter väldigt mycket.

Lyssnar man på hans stora tal på partikonventet förra veckan så kan man säga att det han tyckte var en sorts rädsla för den omgivande världen att  USA skulle isolera sig från den. Han förde fram stark kritik mot invandringen, och frihandeln. Det finns stora drag av främlingsfientlighet i vad han säger.

Dessutom är han en auktoritär ledare. Han tecknar stora faror, och det finns en enda person som kan lösa dem, menar han.

Washington Post skrev en mycket skarp ledare efter konventet förra veckan och sa att Donald Trump är ett hot mot den amerikanska demokratin. Det är extremt starka ord.

Han är en mycket ovanlig kandidat. Väldigt oväntat egentligen att han har blivit det republikanska partiets kandidat.

Kan man tänka sig en större kontrast än mellan de här två?

Nej, det är en extremt stor kontrast.

Vad kommer Bernie Sanders att betyda på den tid som återstår?

Han kommer att göra mycket för att få henne vald. Han har gått ut och sagt till sina sympatisörer att nu måste vi göra allt för att hon ska väljas.

Vad tror du att det blir för ett slags USA med den ena eller andra i Vita huset?

Oj. Inga små frågor du ställer…

Med Hillary Clinton kommer det på många sätt att vara en fortsättning på det vi har nu, president Obamas USA. En stor skiljelinje i amerikansk politik går mellan statens roll. Om man tycker att staten ska spela roll i det allmänna.

Där avviker USA mycket från Sverige. Det är det vi har svårt att förstå. Det vill Obama, och det vill Clinton, att staten ska ansvara för sjukförsäkringar och familjepolitik. Det kommer hon att driva.

Hon kommer nog att vara tuffare utrikespolitiskt.

Med Trump blir det fullständigt osäkert vad som kommer att hända. Det går inte att säga någonting egentligen. Han är så okunnig, och orutinerad och oberäknelig.

En del menar att han fullständigt saknar förutsättningar att vara president och det betyder att han kommer att vara väldigt väldigt beroende av rådgivare och väldigt överväldigad av att vara president.

Det är vad en del människor i republikanska partiet säger. Ja ja blir han vald kommer han att behöva oss så mycket så att vi kan kontrollera honom.

Det vet man inte.Kanske blir det så, kanske inte så.

Uppenbarligen har han en liten liten grupp av rådgivare som betyder mycket för honom. Det är hans familj i princip, hans barn, svärson och andra.

Han har liksom ingen politisk bas. Ibland verkar det som om han inte förstår hur det politiska systemet fungerar.

USA har ju en maktdelning där presidenten spelar sin roll, kongressen sin roll och högsta domstolen har sin roll. Och det är ett system där alla måste förstå hur det fungerar och deltar i det här. Ibland verkar det som om han inte känner till det.

Allt det här du beskriver, vad säger det här om det amerikanska folket?

Det säger något om att det finns en väldig ilska bland hans sympatisörer. Det är en grupp människor som känner sig marginaliserade i det amerikanska samhället, de tillhör kanske på många sätt förlorarna i den globaliseringsprocess som finns nu.

De har förlorat sina jobb, jobben har kanske flyttats ut till lågprisländer och de är ofta lågutbildade. De känner att de kommit vid sidan av medan de framgångsrika har gynnats av det här. Och så kanaliseras det som främlingsfientlighet.

Det finns många paralleller till det vi ser i Europa. Vi ser i Frankrike Nationella fronten, vi ser det i Sverige med Sverigedemokraterna. Det är lite grann samma andas barn där, tror jag.

När du beskriver de här grupperna, kan det verkligen räcka till för att rösta fram honom? Det känns som om det är färre än när man ser på opinionsmätningarna.

Opinionsmätningarna ska man inte lita jättemycket på nu. Det finns också många som inte tycker om henne. Det är svårt att veta var opinionen står i dag.

Kommer du själv att följa slutfasen på plats?

I oktober kommer jag att vara där.

 

  1. Olle Wickbom

    ”Det säger något om att det finns en väldig ilska bland hans (Trumps) sympatisörer. Det är en grupp människor som känner sig marginaliserade i det amerikanska samhället, de tillhör kanske på många sätt förlorarna i den globaliseringsprocess som finns nu.”

    Det är precis det som sker nu i Sverige. Men det har ännu inte kommit fram beroende på att journalisterna lämnat sitt uppdrag som informerare om sakernas tillstånd i landet för att i stället slå sig ihop med MAKTEN och bli propagandister, som bara skriver om det som MAKTEN vill. Nätet gör underverk men alla har inte fattat det i det socialistiska Sverige.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren