Krönika, Samhälle

Valet kommer – var finns vi äldre?

Foto: osteraker.se.

Sjukvård och omsorg är den viktigast valfrågan om väljarna själva får bestämma, enligt en ny undersökning (riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel) som Novus gjort. Näst viktigast är invandring och skola/utbildning och miljö tätt därefter.

Om man enbart tittar på gruppen 65-79-åringar ser bilden lite annorlunda ut.

Visst – sjukvård och invandring är fortfarande nummer ett och två. Sedan kommer frågor om äldreomsorg och pensioner på tredje respektive fjärde plats.

Frågor som alltså berör en fjärdedel av Sveriges befolkning, men som i det allmänna nyhetsflödet – inte minst i de stora etermediernas valdebatter – oftast hamnar i strykläge.

Pensionärsorganisationerna gör vad de kan för att lyfta fram frågekomplexet runt 60-plussarna.

SPF Seniorerna riktar sig direkt till partierna med krav på bland annat översyn av pensionssystemet, äldremottagningar och fast läkarkontakt för seniorer.

PRO har sin kravlista:

·        Höjda pensionsavgifter, förbättrat grundskydd i pensionssystemet bland annat med höjt bostadstillägg. Slopad broms och avskaffat premiepensionssystem.

·        Lika beskattning av pension och lön.

De fem pensionärsorganisationerna har också gått ut gemensamt med krav på en samling för ”mer gemenskap och mer träning för äldre” till en kostnad av tio miljoner kronor.

Vad partierna säger om dessa krav och vad de själva har på sina valprogram är en annan historia. Den återkommer vi till vid annat tillfälle.

Nyfikengrå – the one and only

På Nyfikengrå är det i vanlig ordning läsning om det ena och det andra.

Senaste veckan har vi uppmärksammat olika undersökningar om hur pensionärers ekonomi egentligen ser ut – intressant och tänkvärt.

Och så har vi tipsat om vad en liten app i mobiltelefonen kan användas till. Läs och lär!

Tänk även på att tipsa dina vänner om att Nyfikengrå finns. Vi är den enda fristående tidningen på nätet för 60-plussare som dessutom skrivs och görs av 60-plussare!

God läsning önskar

Ingrid Lindgren, redaktör och ansvarig utgivare

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren