Det kan vara svårt att få kyckling att se bra ut på bild. Som fotograf har jag otaliga gånger tampats med kycklingrätter som trots den goda smaken såg mindre aptitliga ut på bild. Därför hade jag maträttens utseende i tankarna när det var dags att komponera ett eget recept. Jag bestämde mig helt enkelt för att dölja kycklingklubborna under ett täcke av vackert röd tomatsås med stora vita bönor i.

Gömd kyckling med tomatsås och grillad squash

Till 2 -3 personer:

Jag tycker att kyckling blir extra saftig och mör om man tillagar den i en lergryta. Blötlägg lergrytan i vatten i ca 20 min. Tag tre kycklingklubbor, späcka dem med två vitlöksklyftor som delats på längden, pensla med olivolja. Krydda med rosmarin, salt och svartpeppar. Sätt in i en kall ugn, ställ in temperaturen på 220°. Det tar en timma för kycklingen att bli klar.

Under tiden kokar man tomatsåsen. Hacka en halv rödlök och en halv röd paprika som fräses i lite olja i en kastrull. Tillsätt 1,5 dl krossade tomater, en halv dl vatten, 1,5 tsk lantbuljongpulver, en nypa salt, en liten torkad söndersmulad chilifrukt och en msk Noilly Prat (eller annan vit torr vermouth). Koka ca 30 min under lock. Lägg i en burk stora vita bönor som du låtit rinna av ordentligt. Dra bort kastrullen från vämen och låt stå med locket på ca 15 min.

Squashen, det räcker med en halva, skivas på längden i ca 0,5 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på ett större fat och pressa en halv citron över. Låt det dra i 20 min. Före grillningen torkas squashskivorna med hushållspapper och kryddas med en nypa spiskummin. Grilla ett par minuter på varje sida. Jag använder en räfflad grillpanna i brist på en riktig grill. Salta med flingsalt på slutet.

Den sista touchen består av en halv dl klippt gräslök som man dekorerar rätten med.

Musik i köket: Bruno Mars – That’s what I like