Ätit & druckit

Var dags frukostbröd

Foto: Viveca Lithner Ask

Foto: Viveca Lithner Ask

Ett bröd som fyller köket med dofter av nybakat när det tas ur ugnen efter 40 minuter.
Så här bakar man Vivecas vardagsfrukostbröd:

200 grader, 30-40 min.

  • 2 påsar torrjäst (100 gr)
  • 2 nypor kummin (beroende på intensitet och smak)
  • 7,5- 8 dl vatten
  • En skvätt matolja (1- 3 msk)
  • Ett ”sprut” sirap. (1? msk)
  • En skvätt Kikkomans (använde jag) soja.
  • En nypa salt ev
  • 2 dl havregryn
  • 1,5 -2 dl vetekross
  • 8-9 dl vetemjöl, jag använde hälften stenmalet och hälften vanligt. Eller vad man nu har….

BLANDA ALLA TORRA ingredienser, inklusive kummin (om intensivare smak önskas, stöt den först i mortel).

Värm alla flytande ingredienser till mer än fingervarmt, kanske 55-65 grader?

Blanda ner allt flytande i det torra. Jag körde med elkrokar i ena handen och en träslev i den andra, och tillsatte mjöl till lagom konsistens, ungefär som ovanstående.

Arbeta degen väl, i 6-7 minuter.

Låt jäsa med gladpack över + lätt bakduk.

Sätt på ugnen.

Nu gick jäsningen fort! Cirka 20 minuter och full ”sufflé”.

Häll upp degen på rejält mjölat bord/bänk och baka ihop efter lite knådning /vältning.

Jag brukar avsluta med att knåda ut den ganska platt och sedan rulla ihop den, innan den läggs på plåten. Tror att jag fångar lite extra luftighet till brödet då.

Låt jäsa 10 minuter, men om degen är lös sätt in den direkt.

Testa med trästicka.

Här tog det knappt 40 minuter så var ytan lätt ljusbrun, och doften av nybakat hade fyllt köket.

Som många gånger, godast ljummet med kallt äkta mejerismör…

Vid pennan köket, Viveca

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren