Krönika

Vårdcentralens nya bokningssystem var droppen…

Foto: Bo Ficher/Clarex AB.

Efter snart snart 30 år bytte jag nyligen vårdcentral, från den som en gång var landets bästa. Min husläkare var plötsligt borta efter en längre tids sjukskrivning. Tråkigt, hon var bra, men inte avgörande. Det nya bokningssystemet var droppen.

Varje dag finns numera ett bestämt antal läkare med ett bestämt antal tider under dagen. Kommer du fram på telefon kan du få en ”slot”, annars får du ringa nästa dag och försöka igen. Den som är seg i steget kan troligen inte längre räkna med några besök på just den här vårdcentralen längre.

Tyckte att detta verkade mest som ett upplägg från Svenska Spel, men jag fördjupade mig inte utan bytte bara husläkare och vårdcentral. Det är fortfarande är möjligt.

Så på en middag berättar en läkare om kollegor på en vårdcentral i södra Sverige som blivit uppköpta av ett företag i livsmedelsbranschen. Bland annat innebar det ett nytt system för patientbokningar som mycket liknade det min gamla vårdcentral infört. Ett nytt dataprogram skötte helt enkelt bokningarna. Hennes vänner, som jobbat där länge och trivts, hade nu sagt upp sig.

Är det verkligen möjligt att ett nytt bokningsprogram sprider sig som svininfluensa på landets vårdcentraler? Ja, kanske, med Boston Consulting Group kom en ny vårdmodell för Nya Karolinska sjukhuset och begreppet värdebaserad vård.

Ett system som enligt många kritiska läkare gynnar de friskare patienterna och missgynnar de sjukaste. Nu ska möjligheten att välja läkare i primärvården begränsas med hjälp av ett nytt dataprogram.

Vi väljer rörmokare, frissa, bilmekaniker, advokat, tandläkare, vi tvingas välja el- och tåg- och flygbolag. Att primärvården går på tvärs, beror kanske på överbelastning. Men troligen mest på att fler ser möjligheter att tjäna pengar på den. Detta ett mycket oroande tecken i tiden, särskilt ett valår märkligt befriat från framtidsvisioner.

Text: Eva Wrange, mångårig journalist  bland annat på Svenska Dagbladet 1979-90.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren