Krönikor, Tyckt

Varför bara Lundsberg?

Foto: Lundsbergs skola

Foto: Lundsbergs skola

Bye, bye Lundsberg. Det är rubriken över Hanne Kjöllers ledarartikel i DN den 29 augusti. Skadeglädjen är inte att ta miste på vare sig man läser ledare eller kultursidorna i DN när Skolinspektionen beslutat att ge internatskolan verksamhetsförbud i minst sex månader. Men DN hoppas i likhet med många andra att det ska vara bye, bye för alltid. Också skolminister Jan Björklund är inne på samma linje. Han planerar att till år 2015 kunna avskaffa riksinternatskolorna helt.

Kjöller gör tankeexperimentet att de övergrepp som skett på Lundsberg skulle ha inträffat på en muslimsk skola eller en tillhörigt Livets Ord. Och hon ställer frågan:

”Vem tror då att skolan inte skulle ha varit stängd och jämnad med marken för länge sedan?”Men vem har hört talas om något liknande ingrepp mot andra friskolor eller kommunala för den delen?

Mobbning utan påföljder

Och vem har däremot inte hört talas om mobbning med ganska allvarliga fysiska och psykiska skador vid rader av andra skolor inklusive kommunala? Och utan att några liknande påföljder ens varit på tal. Jag har, och på mycket nära håll, fått höra och uppleva vad mobbningen kan ställa till med. Och då har det gällt en vanlig kommunal skola i Stockholm.

Även om den pennalism som dokumenterats på Lundsberg är en västanfläkt mot vad exempelvis författaren Jan Guillou berättade om i sin debutroman Ondskan är det begripligt att Skolinspektionen ingriper handfast. En myndighet kan inte varna gång på gång utan att agera när den ordning som ska gälla i praktiken inte gäller.

Varför bara överklassens barn?

Om, som Tove Lifvendahl är inne på i SvD den 29/8, den här aktionen är startpunkten för en ny norm som ska gälla även för andra skolor.

Medan flertalet tyckare gläds åt att en s k överklasskola och dess bortskämda elever kläms åt och skingras vänder Lifvendahl på kuttingen och undrar varför enbart överklassens barn ska skyddas mot mobbing. Det är också det jag menar. Håll efter mobbingen även där den inte ger våldsamma och säljande rubriker!

Varför finns riksinternatskolor? Är de, som DN:s skribenter tycks tro, enbart till för von och af ?

Ska internatskolorna stängas?

Långt ifrån. I den globaliserade värld som de flesta av oss bejakar kommer allt fler svenskar att under några år arbeta utomlands. På en del håll kan de ha sina barn med sig för att – i några fall – gå i svensk skola på plats eller i en lämplig utländsk skola. Men i många fall saknas sådana möjligheter.

Ska Björklund stänga internatskolorna så att barnen med utlandsstationerade föräldrar förvägras möjligheten till en svensk utbildning? Vad säger folket på UD och Sida och på de företag som har svenska representanter runt om i världen?

Jag tror att det är orimligt. Men det går inte heller att stänga varje skola där man påträffar mobbing av den i sig allvarliga art som drabbat elever på Lundsberg. Straffa de skyldiga och ansvariga men avstå från kollektiv bestraffning för mobbing. Det är ju så vi behandlar brottslingar utanför skolans värld.

 

3 Kommentarer

 1. Sigfrid, en vettig och bra kommentar i en, vid det här laget, infekterad debatt.

 2. birgitta mannering kjellberg

  Vettigt, lågmält och intelligent.

 3. Eva Neveling

  Journalister jagar i flock, ett eller endast några ämnen i taget. Just nu är det överklassungarna på Lundsberg som får pisk. Snart vänder journaliststimmet sitt intresse mot någon annan typ av skandal.
  Det är skandal att elever mobbas på Lundsberg. Lika skandalöst som det är när det sker i andra skolor över hela Sverige.
  Men att bestraffa 200 elever och deras familjer kollektivt – stämmer det med vår rättsuppfattning?

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren