Livsstil, Natur

Vårlängtan och fina plantor skapar köpsug

Så här ser det ut på våren... Samtliga foton: Jannecke Schulman.

Liksom de flesta av mina trädgårdsvänner har jag ett utpräglat beroende – det går inte att gå in i en plantskola utan att köpa nya växter. Det är ett köpsug som är otroligt svårt att motstå.

Särskilt starkt är shoppingberoendet så här i början av säsongen. Man har ju längtat hela vintern på att få komma igång med arbetet i trädgården, och så är det äntligen dags.

Tomma ytor i rabatterna

Samtidigt går man runt i trädgården där grönskan precis börjat komma och ser en massa tomma ytor i rabatterna. Man börjar oroa sig för att växter har dött under vintern, och man har helt glömt hur stora plantorna blir när de är fullvuxna.

Och så kommer man in i plantskolan som har en massa fina plantor. Växterna är aldrig så fräscha som så här års.

Vårlängtan, halvtomma rabatter och fina växter gör det lätt att ge efter för köpsuget. Så vi trädgårdsnördar kommer hem med en massa plantor – sådant som vi planerat och framförallt rena impulsköp. Det är ju så lätt att falla för fräscha nya plantor. Och framför sig ser man hur fint det ska bli i de tomma rabatterna.

….och på sommaren.

Så man faller och köper en massa fina växter utan att riktigt veta var man ska ha dem. Och så när man ska plantera så märker man att det faktiskt redan är ganska fullt i rabatterna, och det kanske inte riktigt finns plats för de nya växterna – i varje fall inte där man tänkt sig.

Det finns en enkel lösning

Eller så märker man hur trångt det är först när växtligheten kommit igång på allvar. Det där de nya fina fynden kanske inte ens syns mitt i sommaren.

Efter att ha gjort samma misstag nästan varje vår insåg jag att jag var tvungen att göra något åt det hela. Lösningen är ganska enkel – fotografera rabatterna mitt i sommaren.

För att inte glömma hur det ser ut, och samtidigt gör jag en plan för kommande vår: Vad som ska flyttas, delas, grävas upp och var det behöver det fyllas på. Det handlar helt enkelt om att ha en klar bild av vad som behöver göras på vårkanten och när det ska göras.

Ett impulsköp blev det..

Visst låter det bra. Och hur gick det då vid årets första plantskolebesöket? Följde jag mitt eget råd? Nja, kanske inte riktigt. Två planerade plantor och ett impulsköp!!

Fast det kunde ha varit värre – tidigare år har jag kommit hem med en massa oplanerade plantor. Och vid årets andra plantskolebesök köpte jag ingenting! Men då var jag med som stöd till en annan köpsugen trädgårdsvän, så det räknas kanske inte riktigt.

Vår…

…och sommar.

2 Kommentarer

 1. Ewa O:dtr Degerstedt

  Så sant bästa Jannecke! Jag som har skogstomt med dagliga besök av harar och rådjur, samt igenväxt av kirs tror varje år, att i år blir det annorlunda och planterar ett par blommande växter. Men de får jag aldrig uppleva – mina 3 fiender är alltid snabbare! I år blir det bara blommor till terrassen (tror jag).
  Ewa

 2. Jannecke

  Ewa
  Vi skulle ju ta en planeringsdag för att se vad som kan göras. 🙂
  Bara terrasskrukor låter tråkigt.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren