Plåtat, Tipsat, Upplevt

Världens äldsta träd

Avenue of the baobabs. Foto: Beth Moon.

Avenue of the baobabs. Foto: Beth Moon.

Hur ofta funderar man på vad ett träd är? Trädets ålder? Ursprung?

Inte särskilt ofta, svarar nog de flesta av oss. Men man kan också bli trädnörd.

Som den amerikanska fotografen Beth Moon. Hon reste jorden runt i fjorton år för att hitta och fånga världens äldsta träd på bild. Av detta har det nu blivit en bok, Portraits of time eller porträtt av tidens gång, med de mest fascinerande porträtt av träd.

Hon skriver på sin hemsida hur hon gått tillväga.

–         Mina tre utgångspunkter har varit att välja träd utifrån ålder, storlek och trädets historia. Många träd har överlevt tack vare att de är utom räckhåll för civilisationen, de växer på bergssluttningar, på privata egendomar och på isolerade öar.

Foto: Beth Moon.

Kapok. Foto: Beth Moon.

Foto: Beth Moon.

Queen Elisabeth oak. Foto: Beth Moon.

Hon nämner som ett exempel sex spektakulära baobabträd som hon hittade på Madagaskar. Det är bara det att öns baobabträd nu tillhör en av de mest utrotningshotade arterna…

Men man behöver inte resa så långt för att hitta det som sägs vara världens äldsta nu levande träd. Det finns faktiskt i Dalarna och är en 9 550 år gammal gran.

En svensk forskargrupp under ledning av professor Leif Kullman vid Umeå universitet hittade för några år sedan granrester under kronan på ett träd i Fulufjället i Dalarna.

Leif Kullman.

Leif Kullman.

Det visade sig vara 375, 5 660, 9000 och 9550 år gamla fynd som tillhör en och samma genetiska individ som trädet ovanför dem. Granar kan föröka sig med rotslående grenar och kan därför skapa exakta kopior av sig själva. Åldern har fastställts genom kol-14-datering på ett laboratorium i Miami, USA. I Nordamerika har man tidigare inrapporterat tallar som är kring 4000 till 5000 år gamla.

Old tjiko. Foto: sv.wikipedia.org/Karl Brodowsky

Old tjikko kallas trädet som växer på Fulufjäll. Foto: sv.wikipedia.org/Karl Brodowsky

Leif Kullmans forskargrupp, som håller koll på trädgränsernas utbredning på ett 8 000 kvadratkilometer stort område i de svenska fjällen är omnämnd i den senaste klimatrapporten. Det handlar om hundratals lokaler/platser bara i Sverige, som har studerats och kontrollerats i hundra år.

De svenska mätningarna jämförs nu med resultat från en lång rad platser runt om i världen i Alperna, Uralbergen och Nordamerika. Resultaten är samstämmiga.

Läs mer om de svenska träden här .

Fotnot: Träd är en mångårig växt som är bunden till ståndort och består av ved. Ett träd har en eller flera stammar som bär upp hela trädet från roten (sv.wikipedia.org).

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren