Krönikor, Tyckt

-Världens idrottsledare älskar att lura sig själva och omvärlden

Sepp Blatter ångrar att Brasilien fick fotbolls-VM. Foto: wikipedia.org

Sepp Blatter ångrar att Brasilien fick fotbolls-VM. Foto: commons.wikimedia.org

Den norska kvinna som anmälde en man i Dubai för våldtäkt och sedan dömdes till fängelse för sex utanför äktenskapet har dessbättre benådats. Ett direkt erkännande eller fyra manliga vuxna vittnen är tydligen enda chansen att få någon fälld för våldtäkt i det obehagliga och obehagligt rika oljeemiratet.

Valet av Dubai – med kusliga 50 grader som matchtemperatur – som värdnation är ännu ett exempel på hur politiskt likgiltiga många av världsidrottens beslutsfattare är. Det är väl tur att inte dam-VM placeras dit. För några år sedan hölls sommar-OS i Peking och inte ens IOK vågar numera påstå att de demokratiska villkoren förbättras i Kina. Att så skulle se var ju det främsta argumentet för det kontroversiella platsvalet.

Utmärkt PR-plattform för Putin

Nästa år hålls först vinter-OS i Sotji i Ryssland, som i bästa fall kan betraktas som ett envälde med sparsamma demokratiska inslag. Presidenten Putin ser liksom Adolf Hitler en gång på 1930-talet spelen som en utmärkt PR-plattform gentemot omvärlden och då kvittar det hur många hundra miljoner rubel som satsas.

Alexandr Lukasjenko. Foto: sv.wikiedia.org

Alexandr Lukasjenko. Foto: sv.wikiedia.org

Lite senare på våren kommer ishockey-VM hemma hos Vitrysslands hockeyälskande diktator Lukasjenko. Skarpa protester har redan framförts, men städse avvisat av förbundsfolk, som tycks älska att framstå som dummare än de omöjligen kan vara.

Varför blir det så här? Varför får diktaturer så ofta chansen att glänsa i dessa sammanhang?

Ett svar är givet: Det är ganska bekvämt med arrangörer som inte besväras av befolkningens protester och i värsta fall kan slå ned dem. En annan plusfaktor är givetvis att pengar sällan blir något problem i diktaturer. Fifa, IOK och andra stora idrottsförbund är i detta avseende hänsynslösa organisationer genom sina krav på ständigt större och bättre arenor. Man vill att arrangörer skall ha oändliga kassor att ösa ur, en besvärande ansvarslöshet.

Protester mot extravaganzan

Värre är det med livaktiga demokratier, till exempel Brasilien, som de närmaste åren (2014-16) är värd för de två största idrottshändelserna på jorden, fotbolls-VM och sommar-OS.

I samband med för-VM protesterade även detta fotbollsälskande folk mot den extravaganza som råder i landet. Den ena superflotta arenan efter den andra byggs utan att det finns något vettigt framtida användningsområde. Man vänder sig mot ett gigantiskt och onödigt slöseri, som gör att skola, vård och omsorg får allt mindre resurser. Man har inget emot VM och OS men vill förnuftigt nog att kostnaderna inte skall slå ut allt annat.

Den internationelle fotbollsbasen Sepp Blatter har förklarat att det kanske var dumt att ge Brasilien VM. Det verkar ju bli några stökiga månader i den eländiga demokratins namn. Man kan anta att IOK också tycker det är tråkigt med folkets protester.

Då är det betydligt trevligare med någon stramt hållen diktatur. Då kan de traktamentsstinna pamparna åka till idrottsfesten och hämta ut sina ackrediteringar och skygglappar och njuta av ett ännu ett evenemang, där idrott och politik hålls isär.

Det har ingen betydelse att det i själva verket är tvärtom. Världens idrottsledare älskar nämligen att bli lurade och att lura sig själva och omvärlden.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren