Plåtat

Världsarvet Villa d´Este ett måste på Romresan

Vattenorgeln använder vattnets kraft för att pumpa luft genom piporna. Foto: Ola Berglund

Förr eller senare går färden till Rom. För egen del dröjde det till mogen ålder innan vi kom till den italienska huvudstaden för första gången.

Inte hann vi ut till den fantastiska Villa d´Este. Men det gjorde Ola Berglund och hans Krystyna när de var där i våras.

 

Palatsets interiör, en uppvisning i 1500-talets lyx. Foto: Ola Berglund

Palatset uppfördes på 1500-talet av kardinal Ippolito II av Este som var son till Lucrezia Borgia. Hus och trädgård skapades i senrenässansstil. Ansvarig för projektet var Pirro Ligorio. Han tog hjälp av Thomaso Chiruchi från Bologna som var en av 1600-talets stora hydraulikexperter.

 

I den terrasserade trädgården finns över 100 fontäner, nymfer, vattenspel och en mosaikdekorerad grotta, Grotta di Diana. Trädgården har varit en förebild för många europeiska barockträdgårdar.

 

Numera är anläggningen världsarvsklassad. Definitivt värt en dagsutflykt om bara tiden räcker till…

 

Palatset vackra loggia. Foto: Ola Berglund

2 Kommentarer

 1. sven-eric bergström

  Hej!

  Jag är också fotoentusiast, dock inte prisbelönt, och besökte Rom först i ”mogen ålder”, som det ibland kallas när man blivit lite äldre. I Rom finns hur mycket som helst att fotografera. Men det är inte alltid så lätt. I Sixstinska kapellet var det vid mitt besök smockfullt med turister. Det hördes ett ljudligt sorl. Vakten fick hela tiden hyscha besökarna. När jag så lade mig på rygg på golvet för att fotografera det berömda taket höjde vakten plötsligt sin röst: Sir, please stand up! Jag tvingades upp och fick således plåta taket på fri hand lite vinglande med uppsträckta armar och med lång slutartid. Några av bilderna blev ändå hyfsat bra. I Nice har jag också plåtat en del, Jag lyckades få Basilique Notre-Dame de Nice att se ut som en tårta på grund av fasadbelysningen på kvällen. Det var inte meningen men blev ganska effektfullt.
  Mvh
  Sven-Eric Bergström
  journalist
  har tidigare arbetat för bland annat Accent, Norran, Upsala Nya Tidning och Veteranen

 2. Hej Sven-Eric,
  kul att höra från dig. Kan du inte skicka in några av dina Rombilder, t ex från Sixtinska kapellet?
  Ingrid

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren