Tittat, Upplevt

Vårsalong för liten som stor

I full koncentration. Foto: Vilhelm Lindgren

Vårsalongen 2012 drog igång för en dryg vecka sedan, recensenterna har redan tyckt sitt. Nu är det vardag i Liljevalchs konsthall. Skolelever vandrar lite vilset runt bland verken för att fylla i ett a4-papper med frågor, dagisgrupper lotsas in i konsten på väggar och golv med hjälp av en (över)entusiastisk och mycket pedagogisk guide. Barnen följer henne med iver i sal efter sal. Framför Caroline af Ugglas verk fastnar de extra länge. – Varför ligger egentligen sångerskan där på pianot med ryggen mot betraktaren och ser på sig själv i spegeln? Många teorier hörs, kul är det att tjuvlyssna lite grann!

Sedan är det mest vi gråhårsmän och kvinnor som glider runt och njuter av alla intryck. Här finns något för alla smaker.

Vad tyckte då proffstyckarna om årets salong?

Aftonbladets Petter Lindgren: ”De frågeställningar som utställningen väcker till liv tycks mig oftast mer existentiella än politiska, och få av verken känns riktigt samtida.”

Expressens Therese Boman: ”På vårsalongen 2012 finns en hel del politisk konst, som fokuserar på ungefär vad man hade kunnat föreställa sig: etnicitet och kolonialism, identitet och utanförskap, könsroller och kvinnorepresentation i styrelserum…”

DNs Bo Madestrand: ”Juryn har förstås sållat bort allt som inte håller måttet, men bland dem som passerat nålsögat till årets salong är kvaliteten jämn och rätt hög, även om uttrycken spretar åt olika håll. Framför allt kan man notera ett brett genomslag för broderi och andra textila tekniker…”

Svds Anna Brodow Inzaina: ” Styrkan i årets Vårsalong är att den speglar de positioner som samtidskonsten spjärnar emot. Det är allt från Caroline af Ugglas, artist och känd tv-profil, till Johan Patricny, mest känd som de kulturkonservativas gunstling. Genom att någon pekar ut begränsningarna i vårt synfält kan vi lättare förmå oss att omvärdera kvalitet. Vårsalongen är därmed teoretiskt genomtänkt och bjuder publiken på lustfylld mångfald utan att vara en godisbutik.”

Unts Sebastian johans: ”Det är vidare frestande att utnämna årets vårsalong till den roligaste på länge, men eftersom skratt är en färskvara är det inte säkert att det stämmer. Men gott om hejdlöst roliga verk är det i varje fall.”

Caroline af Ugglas En dag på jobbet. Foto: Ingrid Lindgren

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren