Krönikor, Läst, Skrivit

Veckobrevet: att lära sig ett språk kan betyda mycket

Senaste nytt på äldrefronten från olika delar av världen. Foto: Jurek Holzer

Senaste nytt på äldrefronten från olika delar av världen. Foto: Jurek Holzer

Ett nytt språk kan förlänga livet. Nåja, riktigt så enkelt är det inte. men ny forskning som The Independent rapporterar om visar att demenssjukdomar bryter ut senare hos den som kan tala ett andra språk.
Hjärnan svarar positivt på språkinlärning, säger läkaren Dr Sorace till tidningen.
Andra studier har visat att vissa typer av demens hos äldre bryter ut i genomsnitt fyra till fem år senare hos tvåspråkiga jämfört med de som enbart talar ett språk.

Malaysia är i kris, i matkris. Varningen kom från landets jordbruksminister häromdagen. Det malaysiska jordbruket bygger sin verksamhet på en allt mer åldrande arbetskraft, skriver The malaymailonline. De unga vänder landsbygden och jordbruksnäringarna ryggen, vilket leder till att importen av jordbruksprodukter ökar alltmer.

I Australien uppmärksammar medierna ett annat åldersfenomen. Antalet invånare har nu passerat 24-miljonersstrecket. En av huvudanledningarna: folk lever allt längre… Sedan 1901 har livslängden ökat med 33 år, och sedan mitten på 70-talet med tio år… Kvinnor kan räkna med att leva i 84,4 år och män 80,3 år. Var tredje nyfödd räknar man med ska fylla 100…
Det här sätter fart på samma diskussioner som här hemma. Hur ska de gamla tas om hand? Hur länge ska man arbeta innan det är dags för pension?

Vi väljer du läser

På Nyfikengrå står vi på flera ben. Dels publicerar vi – för det allra mesta – en ny aktuell artikel varje dag året om.

Som om inte detta är nog skickar vi en gång i veckan ut ett nyhetsbrev, där vi lyfter blicken mot omvärlden. (Anmäl dig till brevet här).

Inom området äldre finns numera hur mycket nytt som helst att rapportera om. Flödet är större än någonsin. Det kan vara något medicinskt rön, något politiskt utspel eller något annat som vi tror kan beröra och locka till läsning. Vi väljer, du läser!

På Youtube finns Gunnar Magnussons alla intervjuer, se fliken Videointervjuer härintill.

filmsidan, sportsidan, fotoreportage, middagstipset, språktipset och boksidan samlar vi alla specialartiklar under varsina flikar.

God läsning och tittning

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS.
Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till. Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren