Folk, Krönikor, Tyckt

Vem är nr två efter Zlatan? Något trist och vant eller Henok Goitom?

Henok Goitom. Foto: fr.wikipedia.org

Henok Goitom. Foto: fr.wikipedia.org

Vem som är Sveriges för närvarande bäste manlige fotbollsspelare behöver inte diskuteras. Men vem ligger tvåa efter Zlatan Ibrahimovic?

Efter MFF:s avancemang skulle nog många ha sagt Markus Rosenberg, som gjorde ett så grant mål mot Salzburg. Tyvärr har denne klasspelare avsagt sig spel i landslaget, kanske är han rädd för att hamna i den väldiges skugga.

Högt uppe på listan finns naturligtvis Anders Svensson, men inte heller han tillhör landslagstruppen längre och dessutom har den kavate elfsborgaren, nu när han lämnat sällskapet, visat sig kritisk mot Zlatans majestätiska framtoning, som han anser är skadlig för helheten. Detta torde stänga vägen för en comeback.

Skadebenägen, räknas inte

Men sedan? Kanske beprövade kort som Kim Källström, Johan Elmander, Ola Toivonen, eller nya som Emil Forsberg eller Nabil Bahoui?

En spelare som inte alls nämns i sammanhanget är en av allsvenskans allra bästa just nu, Henok Goitom i AIK. Det är inte troligt att denne snart 30-årige spelare ens är på förbundskapten Erik Hamréns bevakningslista. Goitom har en lång, men också delvis misslyckad internationell karriär. Han är skadebenägen, som det heter. Han räknas inte.

Det är lite synd. Den senaste säsongerna har jag sett honom ganska ofta och jag har alltmer kommit att gilla denna sällsynta begåvning.

Visst är Celso Borges en utmärkt mittfältsstrateg, visst är Nabil Bahoui och Sam Lundholm härliga begåvningar, men det finns en helt annan klass och stil över Henok Goitom när han är som bäst. Hans speluppfattning är högklassig, han kan med enkla medel, blixtrande snabbt öppna ett försvar på vid gavel. Han ser öppningar som andra inte ens anar, men plötsligt är de frispelade. På sistone har han också börjat göra mål i mängder.

Han är som alla sanna artister stundtals riskbenägen, alla idéer får inte genomslag, utan kan slå fel. Men vill vi ha en helt försiktighetsstyrd fotboll? Hellre en och annan rolig spelare som gör bort sig ibland än alla dessa långa rader av tråkmånsar som alltid handlar efter bekvämaste mall.

Om Putte Kock, som nog chansade för mycket ibland, varit förbundskapten i dag hade Goitom, född och uppvuxen i Husby av eritreanska föräldrar, säkert fått chansen. Erik Hamrén som sannolikt är den mest fantasilöse av alla våra förbundskaptener, har inget sinne för överraskande lösningar, särskilt inte när han känner på sig att hans jobb kan vara hotat. Han sätter säkerheten främst i alla lägen och litar på Zlatan.

Skulle knappast krusa för den väldige

Goitoms stora fördel i landslaget skulle vara hans spelförståelse. Han skulle kunna bli en brygga till den store Zlatans genialitet, som ofta känns bortkastad i landslaget. Goitom skulle knappast krusa för den väldige, ett fruktbart samarbete skulle kunna uppstå. Alltför många som får chansen står ju mer eller mindre och bugar när de träffar sin idol på en landslagsträning. Sådant fjäsk duger inte, fungerar inte.

Men vi får aldrig veta. Goitom lär inte få någon inbjudan till landslaget, han är helt enkelt passé. Ingen expert kommer heller att anklaga Hamrén för tjänstefel, nya tankebanor är nämligen förbjudna. Hellre gammalt, trist och vant.

Vi får väl nöja oss med att njuta av Henok Goitoms konster i AIK-tröjan på Friends och andra inhemska arenor. Det är gott nog.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren