Krönikor, Tyckt

Vem är världens främste sprinter? Owens så klart!

Carl Lewis... Foto: sv.wikipedia.org

Carl Lewis… Foto: en.wikipedia.org

Nå, vem är världens främste sprinter genom tiderna?

Carl Lewis, som var dominerande på 1980-talet?

Eller dagens nästan orimligt omsusade Usain Bolt?

Svaret är självklart: Jesse Owens!

... Usain Bolt... Foto: sv.wikipedia.org.

… Usain Bolt… Foto: sv.wikipedia.org.

Eftersom majoriteten av Nyfiken Grås läsekrets kan antas ha nått mogen ålder, borde det vara överflödigt att närmare presentera 1930-talets stora friidrottsfenomen.

Resultatmässigt ligger givetvis både Lewis och Bolt långt före Owens. Denne kolstybbare kunde bara drömma om att pressa sig under 10 sekunder, prestationer som numera är vardagsmat, om än ibland försedda med postum dopningsstämpel.

Jesse Owens var en fantastisk löpare, men hans verkliga storhet fanns på andra, mer symboliska plan.

...eller Jesse Owens? Foto: sv.wikipedia.org

…eller Jesse Owens? Foto: sv.wikipedia.org

Det var han som delvis förstörde festen för nazisterna i Berlin sommaren 1936. Den i grunden idrottshatande führern Adolf Hitler hade insett vilken propagandamaskin ett olympiskt spel skulle kunna vara. Ännu var hans regim inte full etablerad och erkänd i omvärlden, men ett förtjänstfullt genomfört evenemang skulle göra regimen mer rumsren. Trodde tyskarna.

Hitler skulle tjusa omvärlden

Satsningen blev också enorm. OS var visserligen vid denna tid inte samma slags megatillställning som våra dagars spel, men Hitler släppte loss den första olympiska mångmiljonrullningen. Omvärlden skulle tjusas och besegras. Hitler var medveten om hans regims låga internationella anseende och ville nu skapa bilden av kulturnation, som sannerligen inte bara sysslade med politiskt våld på gator och torg.

Den sedan 1933 rådande antisemitismen tonades ned för en tid, skyltar togs bort, men restriktionerna för den judiska befolkningsgruppen blev kvar och förvärrades. Omvärlden och IOK lät sig också alltför lättvindigt föras bakom ljuset.

Stora satsningar gjordes på den aktiva truppen, som trimmades hårt och skulle skapa intrycket av att den tyska ariska nationen var överlägsen. Tyskarna gjorde också sin bästa olympiska insats sedan nystarten i Aten 1896, men kom långt efter USA i nationsstriden.

Ett slag mot nazisternas raslära

En av de främsta orsakerna till detta var Jesse Owens. Genom sina fyra guld (100 m, 200 m, kort stafett och längd) riktade han också ett slag mot nazisternas raslära. När Jesse Owens och hans afroamerikanska bröder stundtals dominerade prispallen i ett fullsatt Stadion, där naziledare ständigt satt på hedersläktaren, var det ett grundskott för idéerna om den ariska rasens överlägsenhet. Detta hade inte varit meningen.

Partipressen försökte förringa insatserna genom att kalla Owens och hans kamrater för ”USA:s svarta hjälptrupper”, men den propagandan fungerade inte alls och upphörde.

I själva verket blev Jesse Owens mycket populär hos stora delar av den tyska befolkningen.

Det hade Hitler inte räknat med. Den olympiska triumfen hade fått en besk bismak.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren