Folk, Krönika, Sagt, Tyckt

Vi har ett problem – erkänn det!

Göran Persson. Foto: commons.wikimedia.org.

Göran Persson. Foto: commons.wikimedia.org.

– Jag tycker att det är viktigt att vi erkänner att vi har ett problem med pensionssystemet. Det ger för låga pensioner, sa  den före detta statsministern Göran Persson till Eskilstuna-Kuriren i samband med ett tal han höll i Eskilstuna i början av veckan.

Han hade också ett förslag till lösning: – Problemet går att rätta till genom att avskaffa en avgift som staten tar ut för att i stället sätta in i pensionssystemet.

Det är inte första gången Göran Persson för fram kritiska synpunkter på det system han själv var med och skapade i början på 90-talet.

När pensionssystemet var nytt lät det så här:  – Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort.

Nu har de två decennierna gått. Och nog har Persson haft ganska så rätt i sin spådom. Vem kan älska ett system som har bidragit till att det i Sverige numera finns runt en kvarts miljon fattigpensionärer.

Pensionärsorganisationerna har mullrat, fattiga pensionärer har gnisslat tänder. Och politikerna har slagit dövörat till…

—-

Fru M är på nedgång

Ett lästips: Agnets Klingspors nyutkomna Går det åt helvete ska jag ändå dö. I boken beskriver hon hur ett ”åldringsmonster” tagit henne i besittning och för hennes kropp och sinne allt närmare döden.

Agneta Klingspor fyller snart sjuttio och registrerar framför allt det egna åldrandet. Minnet som sviktar, kroppen som sviker och döden som står för dörren.

Här ett citat: ”Fru M är på nedgång. Döden är därframme eller därnere. Inte uppe, så mycket förstår hon. Döden är aldrig uppe. Riktning: därframme eller därnere. Inte därnere lika med helvetet, utan därnere lika med fall ner, förfall, släppa greppet om, ner i gravitationen.”

Cykeln fixar hälsan

På Nyfikengrå har vi uppmanat våra läsare att ta fram cykeln. Cykeln fixar folkhälsan, menar författarna till en ny bok som Inge Josephson har läst: ”Stillasittandet tar fler liv än rökning…..Precis som cykeln får stadstrafiken att flyta bättre kan den också förhindra att blodkärl kalkas igen”.

Mia Bjelkholm har sett en bra film för far- och morföräldrar att se med sina telningar, Djungelboken, som hade premiär i veckan.

Ill: sxc.hu

Ill: sxc.hu

Susanna Rosén hälsar från lappländska kiosken Parfa med några vintriga foton.

Kerstin Hallert beskriver en ny fransk oppositionell rörelse som sprids blixtsnabbt med hjälp av sociala medier.

Och Janne Andersson har fått förra centerledaren Maud Olofsson att svara på frågan vad gör du nuförtiden?

Allt detta och mer därtill hittar du på Nyfikengrå!

God läsning

Ingrid Lindgren

Redaktör och ansvarig utgivare

PS.
Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren