Livsstil

-Vi hoppas att fler ska fatta pennan och våga ge ut en bok i hög ålder

Monika Olin Wikman signerar sin bok. Foto: Monica Sundström.

– Vi är tre som nu debuterat och vill slå ett slag för att fler erfarna ska skriva. Vi tror att det är en växande trend. Tänk efter, det är historiskt nytt med så många vitala äldre som har möjlighet att skriva eller skapa i andra former.

Så säger Monika Olin Wikman, nybliven författare med romanen Åkerfjäril. Hon blev nyligen även förstapristagare i Seniorens (SPF Seniorernas medlemstidning) tävling Årets novell med sitt bidrag  Dance me to the end.

1. Grattis till din fina utmärkelse – trodde du att du hade en chans att vinna när du skickade in ditt bidrag?

Tack, visst är det roligt att få respons. Jag tänkte inte i banor av att vinna eller ha en chans; jag skrev den och skickade in. Att man ordnar novelltävlingar ger ju inspiration i sig för många. Det finns en adressat.

2 Vad handlar novellen om?

Den handlar om en åldrande man med en hund, han tycks leta varje dag där på vägen nedanför kullar och hav, vad är det han letar efter, är det sin förlorade passion. Mannen har en trädgård, i den han han sin sin ros, sin Morletti, en vinröd drottning.

Fanns den dansande tangokvinnan i hans liv eller var det Morletti som fanns. Leonard Cohens Dance me to the end of love bildar en fond, sången som bär på ett drama och som uttrycker en sådan intensiv livskänsla.

3. Hur har skrivprocessen sett ut?

Jag brukade se en man med en hund i landskapet här på Österlen, det var så det startade. Skrivprocessen innebär för mig ett lyssnade till det som finns inom mig, det är svårt att förklara varför texter växer fram just på ett visst sätt. Skribenter söker sin egen ton. Att novellen handlar om en person som levt ett långt liv och som försöker förstå och kanske försonas är ingen tillfällighet, jag är själv i den situationen och hämtar väl från detta.

4. Vad är det som driver dig att skriva?

Min längtan efter att få djupare insikt kring mitt eget liv, andras liv och kring livets existentiella villkor. Skrivandet ger en ökad närvaro tycker jag, jag och vi finns.

5. Har du fler noveller, eller kanske en roman, på gång?

Jag vill fortsätta att skriva , men kan inte idag säga vad det kan bli. Det får växa fram.

6 . Du har i vår gett ut en roman Åkerfjäril som också utspelar sig också i ett öppet landskap. Den handlar om en kvinna som levt ett långt liv , där finns en yta , där finns ett djup, det är en värld som speglar liv och död, skönhet , kärlek och grymhet. Du har tillsammans med två andra debutanter gett ut den under förlagsnamnet Ditt Eget Rum. Vad är Ditt eget rum?

Ditt eget rum är ett imprint eller varumärke inom CKM förlag. Vi tre som nu debuterat vill slå ett slag för att fler erfarna ska skriva, vi tror att det är en växande trend. Tänk efter, det är historiskt nytt med så många vitala äldre som har möjlighet att skriva eller skapa i andra former.

Själva namnet anspelar på Virginia Wolfs Ett Eget Rum, hon uppmanade kvinnor att skriva men insåg att de behövde ett eget rum och pengar på banken. I dagens samhälle har många just detta. Vi tänker inte bara på kvinnor utan vill uppmana även män att vara med i trenden.

7. Vilka är ni som ligger bakom?

Det är Yvonne Goldie, Eva Nauckhoff och jag själv. Yvonne har gett ut romanen Plötsligt är pappa hemma och Eva Enya. En berättelse om vingar. Vi träffades på en skrivarpensionat hos författaren Anita Goldman. Vi är alla runt 75 år. Jag vill understryka att det inte behöver handla om att skriva om äldre, vi tre har olika teman.

8. Varför är det viktigt att äldre personer skriver?

Det är viktigt för människor själva , många vill uttrycka vad de varit med om. Vissa vill skriva litterärt, andra vill skriva sin historia för barn och barnbarn.

För det litterära samtalet är det självklart viktigt med äldres perspektiv. Det finns alltför ofta en nedlåtande syn på oss äldre, vi blir betraktade som föredettingar och passé.

Det är ett fattigdomstecken i ett samhälle att inte respektera och ta tillvara den erfarenhet som äldre kan besitta. Även den som kan uttryckas i litterära termer.

Vi måste också respektera oss själva, vi har viktiga saker att förmedla.

9. Finns det inte gott om mogna författare redan nu?

Visst finns det det men hur många debuterar i hög ålder? Det krävs ett stort mod att våga ge ut en bok i en ålder då man har läst så mycket, sett så mycket och hunnit reflektera mycket. Självkritiken ökar säkert med åren, Jantelagen slår till med extra kraft så är det nog.

10. Vad vill ni att er satsning ska leda till?

Förhoppningsvis att fler ska fatta pennan och känna att inget är omöjligt i detta.

11. Vad menar ni med att ni ”tillhör en ny generation, verksam långt upp i åldrarna. Vi är inte pappas flickor. Tvärtom. Kanske inte mammas heller”?

Vi menar att vi fått kämpa många gånger, i yrkesliv och privat, det har inte varit en snitslad bana. Det lär finna undersökningar som visar att flickor som klarat sig bra ofta har haft en pappa som trott på dem – men det vill vi ifrågasätta. För många som skriver kanske det är tvärtom?

12. En sista fråga: När ska priset delas ut?

Det är inte helt bestämt, men Bokmässan i Göteborg till hösten har nämnts.

  1. Marianne Melkersson

    Så spännande initiativ och viktigt att lyfta fram äldres kapacitet och förmåga. Läser just nu Monikas bok ”Åkerfjäril” med stor behållning.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren