Livsstil

Vi måste våga prata om döden

Kyrkogården vid Röke kyrka. Foto: David Castor/sv.wikipedia.org.

I morgon är vi extra många som tänker på våra nära döda. Då är det Alla helgons dag, eller festum omnium sanctorum, som ingått i det svenska kyrkoåret sedan medeltiden. I vårt land är det en allmän helgdag som sedan 1953 infaller på lördagen mellan den 31 oktober och 6 november.

Det vallfärdas till kyrkogårdar med ljus och blommor, och i kyrkorna firas dagen till martyrers och helgons ära, bland annat Lucia, heliga Birgitta och Franciskus.

Döden är mer påtaglig denna helg än resten av året.

Johanna Koljonen.

Varför är det så svårt att tala om döden? Det är en fråga som stiftelsen Ignis ställde sig, och resulterade i en samtalsserie i poddversion med rubriken Vila i frid. Journalisten Johanna Koljonen intervjuar tio olika personer som lever och verkar i direkt närhet till döden.

– Arbetet med den här serien har förändrat min inställning till döden helt, säger hon i ett pressmeddelande.

– Genom att möta så många människor som lever och arbetar i direkt närhet till döden har rädslan för den egna döden delvis försvunnit. I stället för att oroa oss över vår egen död, som vi inte kommer uppleva, tror jag det är viktigt att våga prata om det vi faktiskt kommer möta, vilket är andras bortgång. Det kan låta svårt, men blev allt eftersom väldigt självklart i podden och jag hoppas att fler kommer uppleva samma sak.

Johanna Koljonen möter bland annat filosofen Torbjörn Tännsjö för att prata om dödsångest, Oxforddoktorn Anders Sandberg för att prata om ett liv efter detta är möjligt och Louise Johansson som är döende i cancer.

Vila i frid släpps varje torsdag fram till jul och finns på ignis.se/podcast samt på alla plattformar där poddar finns.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren