Ätit & druckit

Vi testar årets lussebullar – var är smaken?

Alla lussekatter på ett fat. Foto: Ingrid Lindgren.

Lussekatt, lussebulle, lussekuse, saffranskuse eller julkuse. Förr dövelskatt eller dyvelkatt, enligt wikipedia. Kärt barn har som bekant många namn.

I bagerier och butiker är lussekatten legio så här års. Gul och grann ligger den i stora mängder hos ICA eller Coop, och i bageridisken.

Gratis är den inte heller, åtminstone inte om man köper den hos ett välrenommerat bageri.

På Nyfikengrå bestämde vi oss för att testa ett antal av de gula bakverken, och köpte sex olika lussekatter i vår hemkommun Sollentuna.

Sedan vägde vi dem en i taget, granskade färg och form, sniffade in lukten, tog en tugga och avgav vårt omdöme. Inte så smickrande, kan man lugnt säga.

Till att börja med är priset en intressant faktor i sammanhanget. Den billigaste kostar 0,14 öre per gram, den dyraste 0,51. Genomsnittsbullen vägde strax under 60 gram.

Nästa intryck var lukten. Här talar vi om en bulle som är gul av saffran (??) och bör dofta därefter. Nja, färgen var det inget fel på. Samtliga var gula och granna. Men doften och smaken!!! Den lilla saffran som kom fram var knappt märkbar.

Vi tar dem en i taget.

Ica Kvantum. 9:95 (3 för 20 kr), 66 gram dvs 0,15 kr/gram. Rätt stabbig bulle, inte så vacker med glansig äggvita som bara täcker en del av bullen. Ganska smaklös, mycket lite smak av saffran.

Ica Edsberg. 8:90 (4 för 25 kr), 64 gram dvs 0,14 kr/gram. Ungefär samma betyg som ovan, fast snyggare utseende. Bra med russin. Rätt smaklös, ingen tydlig saffranssmak.

Figges bageri. 23 kr, 52 gram dvs 0,44 kr/gram. Fluffig bulle, inte så degig. Mer karaktär. Inga synliga russin.

Coop Stinsen 8:95 (3 för 20 kr), 54 gram dvs 0,17 kr/gram. Rätt snygg bullform, ändå blek i smaken, knappt någon saffran.

Balders, Sollentuna centrum 25 kr, 52 gram dvs 0,48 kr/gram. Stor och rätt luftig bulle. Få russin, svag saffransdoft och smak. Bra konsistens. Hyggligt god.

Gateau, Sollentuna centrum 29 kr, 56 gram dvs 0,51kr/gram. Ganska lite smak, luftig bulle. Ok lussekatt.

Summa summarum. Ingen av de sex bullarna gick vi i taket för. Intressant hur olika både storlek och form bullarna har. Det som är gemensamt är den gula färgen.
Att priserna varierar kraftfullt nämnde vi i början.

Den garanterat godaste lussekatten får man förmodligen genom att baka själv!

Strykande åtgång på ICA:s lussekatter. Foto: Ingrid Lindgren.

Strykande åtgång på ICA:s lussekatter. Foto: Ingrid Lindgren.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren