Folk, Samhälle

-Vi verkar vara ett lätt byte för ficktjuvar, vi lite äldre turister

Foto: Mukesh Joshi/pickpocketmaster.com.

Det var häromdagen mitt i Nice det hände. Malou stod på buss 9/10 när hon tyckte att det blev väl trångt där hon stod. Många passagerare klev på och av. Därför tryckte hon sin väska extra hårt mot kroppen och såg till att ingen kunde komma nära.

Innan hon klev av bussen kollade hon för säkerhets skull väskan, och upptäckte omedelbart att plånboken var borta.

– Obegripligt hur någon kunde komma åt den, jag höll ju hårt i väskan hela tiden, berättar hon ett par dar senare. Då har hon hämtat sig och kan betrakta historien med lätt humoristisk blick. Imponerad över hur skickliga rånaren eller rånarna ändå var…

Nu gällde det att rädda situationen snabbt. Hon fick hjälp av busschauffören att hitta till närmaste poliskontor. Där hamnade hon i ett väntrum med människor som föreföll ha upplevt ungefär detsamma som hon.

– Prydliga personer i ungefär min ålder. Det var nästan så att jag blev full av skratt. Vi verkar vara ett lätt byte, vi lite äldre turister…

– Någon hade blivit bestulen på plånboken, någon på sin bil med all packning.

Det hann ta flera timmar innan Malou blev ”expedierad” och klar med sin polisanmälan. – De tyckte nog lite synd om mig att jag fick vänta så länge så en extra polisman kallades in. Innan han fyllt i allt gick det ytterligare en bra stund.

Under tiden hann Malou studera alla varningsskyltar i väntrummet med goda råd om hur man ska göra för att inte bli rånad i Nice.
­

– Det mesta var välbekanta råd, som att inte ha väska i cykelkorgen. Och de hjälper inte om man som jag hade oturen att råka ut för tjuvar som är fullblodsproffs på att råna oskyldiga turister.

Innehållet i plånboken då? Jo, det var ett kreditkort som Malou snabbt spärrade, och lite kontanter. Ingen större skada skedd. Mer än den trista upplevelsen, och lärdomen att det gäller att se sig för om möjligt ännu mer när man är ute och rör sig i den sydfranska metropolen.

Från och med nu placerar hon kort och pengar på ett tryggt ställe långt ner i väskan medan plånboken fylls med harmlösa kort och småmynt.

En annan variant som vi hört är att sätta fast plånboken i fickan med ett band som sitter kvar om någon skulle försöka sig på att ta den.

Googlar man på ficktjuvar och Rivieran är det lätt att hitta fler historier.
Ingrid och Elisabeth skriver till exempel på sin blogg Carpementon.com (jan 2016) om ett par grannar som blev av med sina plånböcker när de tog tåget från Nice St Augustin:

”De var noga med att ha sina värdesaker i kavajens innerficka respektive i en handväska ordentligt stängd med blixtlås. Den aktsamheten räckte inte. I trängseln när de gick på tåget lyckades tydligen några skickliga tjuvar obemärkt både öppna väskans blixtlås och sticka in handen under kavajen.”

De berättar också om tjuvar som tittar på när folk köper tågbiljett och sedan följer med sina offer till slutdestinationen ”för att muddra dem vid något obevakat tillfälle, eller göra inbrott där de bor.”

Konsulatets tips

På svenska konsulatets hemsida finns ett antal tips (från 2010) om hur man ska gardera sig:

 • När du kör/åker bil – ha alla dörrar låsta
  Ha fönstren stängda i tätorter
  Lämna inte dina tillhörigheter utan uppsikt
  Ta inte med stora penningsummor eller värdeföremål
  Ta kopior på pass/ID-handlingar
  Placera inte värdesaker synligt i bilen
  I folksamlingar – var extra uppmärksam på ficktjuvar
 • Här finns konsulatets hemsida.
 • Här kan man lära sig ficktjuvens hemligheter.
 1. Marianne Björnsdotter

  Bra tips-tack!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren