Kultur, Tipsat, Tittat, Upplevt

Vid bordet i Skagen

Harald Slott-Møller: Primavera, 1901. Copyright Skagens museum.

De som besöker Skagen på Danmarks nordligaste spets den här sommaren bör inte missa chansen att se den utmärkta utställningen Vid bordet – människor, mat och stilleben på det lokala konstmuseet.

Här görs ett lika överraskande som underhållande försök att belysa bordets viktiga roll i våra liv. Vi samlas kring det, lägger en duk på det och äter våra måltider vid det. Här samtalar vi, arbetar och fattar viktiga beslut. Men vi ser det egentligen inte. Likväl är bordet centralt i vår vardag, liksom det är viktigt i bildkonsten. Våra bord kan berätta historier.

P.S. Krøyer: Vid frukosten, 1893. Copyright Skagens museum.

I den aktuella utställningen kommer bordet till sin rätt som ett både fysiskt, mentalt, symboliskt samt formmässigt element. Museet visar ett pärlband av verk av danska och utländska konstnärer från skiftande stilar och inriktningar. Aldrig tidigare har det skapats så många nya och spännande möten mellan dessa konstverk.

Hans Baluschek: Här kan familjerna brygga kaffe, 1895. Copyright Skagens museum.

Central för utställningen är också den replika av Hotel Brøndums matsal som återskapats i museet med autentiska möbler och inredning från tiden då den berömda gruppen Skagenkonstnärer brukade samlas här mot slutet av 1800-talet.

Foto: Jurek Holzer

Avsluta gärna besöket med att njuta av ett smarrigt smørrebrød på Brøndums hotell som ligger strax intill museet – det er dejligt!

Utställningen pågår till den 27 augusti 2017.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren