Livsstil, Tittat

Vid evighetens port – klockorna stannar i två timmar

Willem Dafoe är lysande som den plågade konstnären Vincent Van Gogh.

Vincent van Gogh – Vid evighetens port

Konstnären och filmregissören Julian Schnabels film om Vincent Van Gogh (Willem Dafoe) berättar om konstnärens sista år och hans komplicerade förhållande till vännen Paul Gauguin (Oscar Isaac). Dafoe som gör ett övertygande porträtt av Van Gogh nominerades till både en Oscar och en Golden Globe för Vid evighetens port.

Grova penseldrag och starka färger

Van Gogh flyttar i början av filmen till Arles där han strövar omkring i landskapet och målar frenetiskt. Han är besatt av att måla och säger sig inte kunna något annat. Han delar bostad med Gauguin, men de båda har svårt att komma överens och Gauguin lämnar vännen. Van Gogh arbetar snabbt och gör en målning varje dag. Penseldragen är grova och färgerna starka. Alla känner vi till hans fantastiska verk som hånades av samtiden men som har gått för rekordpriser under åren efter hans död. Han sålde bara en tavla under sitt liv.

En galning som målar för framtidens folk

Befolkningen i Arles tyckte att hans konst var osund och underlig och efter att han i ett förvirrat tillstånd skurit av sitt öra och lämnat det till en kvinna betraktades han som helt galen. Hans älskade bror Theo (Rupert Friend), som var konsthandlare, såg till att han hamnade på en institution. Där hade han möjlighet att fortsätta måla. En präst (Mads Mikkelsen) som ska bedöma om han senare kan släppas ut, hjälper honom till en insikt om varför han är missförstådd. Prästen, som tycker van Goghs konst är rent ful, menar att han kanske målar för människor som inte är födda än.En insiktsfull profetia.

Julian Schnabel ansluter sig till teorin som förs fram om Van Goghs död i filmen Loving Vincent  från 2017. I den blir konstnären skjuten mer eller mindre av misstag av två unga pojkar.

Vid evighetens port – klockorna stannar i två timmar

Vid evighetens port är ett intelligent och rörande porträtt av den store konstnären, fantastiskt inlevelsefullt spelat av Willem Dafoe.

Från 7 år

Regi: Julian Schnabel

Manus: Julian Schnabel, Jean-Claude Carrière och Louise Kugelberg

I rollerna: Willem Dafoe, Mads Mikkelsen, Rupert Friend, Oscar Isaac, Emanuelle Seigner med flera

Premiär fredag 29 mars

Titta på trailer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren