Nu när hösten står för dörren är det härligt att laga en mustig köttgryta och njuta av den tillsammans med ett gott bröd och ett kraftigt rödvin. Avsluta middagen framför den öppna spisen med ett gott vin. Varför inte ett glas portvin?

Hösten är även skaldjurens tid och en gratinerad hummer är aldrig fel. Till hummern ska det naturligtvis vara en torr, frisk och mineralig champagne.

Till efterrätt är ju en rätt baserad på äpplen given. En smaskig äppelpaj med vaniljsås är en perfekt avslutning. Till pajen tar jag gärna ett glas Moulin Touchais 2001 nr 4196 pris 239 kr eller det pärlande Nivole nr 7787 pris 79 kr (halvflaska)

Här kommer några tips på viner som passar till höstens middagar:

Rött

79687 Francois Lurton, Mas Janeil, Le Petit Pas 2014, Frankrike 95 kr.
”Åsnevinet” som har fått 6 poäng av Bengt Göran Kronstam i SvD.
Kryddig smak med toner av fat, björnbär, jordgubbar, choklad, viol och vanilj.
Lurton är en vinmakare som har gjort många populära viner som är säljer bra i Sverige.

75600 BS Xavier, Rasteau, Rhone Frankrike 189 kr.
93 poäng av Robert Parker i Wine Advocate. Ett vin utöver det vanliga. Gjort främst på druvan grenache från södra Rhonedalens appellation Rasteau. Rasteau ligger öster om Chateauneuf-du-Pape. Vinet är ekologiskt.
Intensiv smak med toner av lakrits, hallon, och björnbär. Snygg balans.

74201 Borgogno, Barbera d’Alba, Piemonte Italien 149 kr.
Bärig, nyanserad smak med inslag av fat, mörka bär, skogshallon, örter, peppar och lakrits. Borgogno grundades redan 1761 och producerar långlivade viner från fem cru-lägen.

95064 La Spinetta, Ca’di Pian Barbera d’Asti 169 kr.
Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, svarta vinbär, lakrits, kakao och ceder. Vinet är gjort av druvan barbera från området Barbera d’Asti som ligger i regionen Piemonte

Vitt

5585 La Chablisienne, Petit Chablis Vibrant, Frankrike 125 kr.
Fruktig, mycket frisk, med inslag av gröna äpplen, mineral, citron och färska örter.
La Chablisienne är ett kooperativ och består av ca 300 medlemmar. Kan med fördel sparas 1-2 år för att smaken skall mjukna. Drick gärna i dag som apéritif eller till skaldjur.

6307 Clotilde Davenne , Chablis 2014, Frankrike 159 kr.
Nyanserad, fruktig, mycket frisk med inslag av mineral och äpplen.
Clotilde är drottningen av Chablis och arbetade under många år som vinmakare hos Brocard. Hon ärvde en av de bästa vingårdarna i Chablis och har på några år blivit en kvalitetsleverantör.

5649 Laroche, L ,Chardonnay, Frankrike 85 kr.
Fruktig, frisk smak. Inslag av äpplen, persika, örter och citron.

90210 Giacom Borgogno, Borgogno EraOra 2014, Italien 199 kr.
Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med gröna äpplen, mineral, färska örter och päron. Druvorna är odlade i Langhe söder om staden Alba i Giacomo. Borgognos högst belägna och unga vingårdar.

6003 Gustav, Riesling Trocken 2014, Rhen, Tyskland 69 kr.
Mycket frisk, ungdomlig, fruktig smak från gröna äpplen, päron, honungsmelon och citrus.

Mousserande

Förslag på några klassiska champagner som passar utmärkt till skaldjur:

7487 Deutz, Brut Classic, Champagne, Frankrike 398 kr.
Fruktig, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, rostat bröd, valnötter och citrus.

7723 Diebolt-Vallois, Prestige Brut, Champagne, Frankrike 369 kr.
Torr, mycket frisk, nyanserad smak, rostat bröd, äpplen, vit choklad och grapefrukt.
Diebolt-Vallois är en av de främsta odlarna i Côte des Blanc och gör viner uteslutande på chardonnaydruvan, dvs blanc de blancs. Perfekt till skaldjur.

7500 Lanson, Black Label Brut, Champagne, Frankrike 369 kr.
Mycket frisk, torr, fruktig med inslag av röda äpplen, kex och grapefrukt.

88285 Pol Roger, Blanc de Blancs 2008, Champagne, Frankrike 619 kr.
Torr, nyanserad, en frisk smak från mineraler, nötter, citrus, rostat bröd och örter.
Pol Roger är min absoluta favorit och en champagne från kanonåret 2008 är en höjdare. Kan lagras i många år och kommer att bli bara läckrare med åren.