Krönikor, Tyckt

Visst är litenhet rolig att förlöjliga

Dvärgen Don Sebastián de Morra av Velázquez. Foto: sv.wikipedia.org

Dvärgen Don Sebastián de Morra av Velázquez. Foto: sv.wikipedia.org

Visst är litenhet löjlig! Så har det väl alltid varit bland barnen. Men också vuxna har funnit det skrattretande roligt att se små dvärgar uppträda på cirkus.

Det här har följt med i lyteskomiken som inte ens Public Service i Public Service-radio drar sig för. Jag syftar alltså på satirprogrammet i Godmorgon, världen! som jag ofta och gärna lyssnar på mellan klockan 09 och 11 på söndagsmorgnarna.

Ibland är det äkta satir men alltför ofta har det varit olika former av lyteskomik som att den eller den politikern eller ministern är komiskt kortväxt eller har något roligt talfel.

Desperat statsminister

Men det är inte enbart kända människors litenhet som det är skrattretande roligt att förnedra. Det kan man göra med minoritetsgrupper – med vissa undantag. Krönikören Ulf Wickbom hör till de många politiska kommentatorer som pekar på hur otroligt löjliga de två minsta allianspartierna är just för att de är små.

I Godmorgon, världen! (P1) den 4 augusti – finns att avnjutas på Play – berättar han om ett litet land i norra Europa där två av fyra allianspartier i regeringen är ”praktiskt taget försvunna”. Statsministern är desperat och beordrar organisationen Missing People att gå skallgång för att hitta kristdemokrater och centerpartister.

De hittar en äldre man som ser ut som en kristdemokrat men det visade sig vara en andlig bror till den japanska soldat som för några år sedan fortfarande trodde att andra världskriget pågick. En misstänkt centerpartist visade sig vara bror till Bockstensmannen och en gammal kvinna på Skansen satt och sökte kryssa in Alf Svensson på valsedeln. Ja, visst är de löjliga och löjligt små, är Ulf Wickboms budskap upprepade budskap i oväldiga Public Service.

Visst har storleken betydelse

Ulf Wickbom är, som alla vet, långt ifrån ensam i den bedömningen. Granskningen av de mindre partierna stannar ofta vid att de är just små. Och visst har storleken betydelse.

Vi lever lyckligtvis i en demokrati och då ska majoriteten bestämma. Men det betyder inte att majoriteten alltid har rätt eller att majoriteten alltid kommer med de bästa lösningarna. Så har det varit genom tiderna. Visst fanns det på sin tid en klar majoritet som ansåg att jorden är platt.

Hur vore det att, istället för att hela tiden bygga kommentarerna på valresultat och i än högre grad på opinionssiffror, granska vad partierna vill göra?

 

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren