Ätit & druckit

Vivecas goda skotska marmelad

Marmeladen redo! Foto: Björn Larsson Ask

Min skotska marmelad görs inte likadant någon gång. Det är alltid lika spännande att se hur pass rinnig eller trögflytande marmeladen blivit, när den kallnat helt i kylen dagen efter. Men GOD är den i vilket fall…

1 kg apelsiner med fint skal, eller 6 stycken.

2 citroner – rejäl storlek – samt ev 2-3 limefrukter. Eller bara 6-7 limefrukter.

1 grapferukt, om man vill eller har hemma.

Ca 1,5 kg socker (max), gärna råsocker (eller Gold Sugar, som vi har här).

1/2-1 tsk agaragar pulver eller lite pektin (apoteket). Detta minskar risken för vattnig marmelad.

En rejäl skvätt whisky efter behag, eller inte alls.

 

Skala apelsinerna och förväll skalen i kokande vatten några minuter. Använd skalet även av en citron, om man önskar lite tuffare smak.

Skär bort det vita på frukterna, i den mån det går.

Skär sedan i bitar och häll på allt socker och rör om, börja koka så sakta.

Skölj av de nu mjuka skalen i kallt vatten och skär bort det vita, så det blir så tunt som möjligt av det orange respektive gula citronskalet.

Lägg dessa ”löv” ovanpå varandra och skär i så tunna strimlor som möjligt. De kasar gärna omkring , så det är ett ”hårt” fingerarbete. Häll socker och frukt i kastrullen.

Jag brukar inte orka ta med allt skal. Men se till att de blir så mycket att det märks i marmeladen.

Låt småputtra ett tag, kanske 30 -50 min. Rör med träslev då och då.

Lägg rena glasburkar i hett vatten + tillhörande lock. Använd gärna gummihandskar pga värmen.

På finalen av puttrandet, ta en kopp av massan och rör ner agaragar/pektin i. Detta blandas och rörs sedan direkt ner i stora kastrullen, som nu tagits från plattan.

Rör några minutera och tillsätt whiskyn.

Ta upp en varm burk och fyll med marmeladen, sätt på locket direkt. Det får kleta lite, så skölj under varmt vatten och placera på någon minsre fin handduk, tills alla burkarna är fyllda.

Ta sedan och skölj ännu en gång under hett vatten, så att allt det klibbiga som eventuellt runnit utanpå, nu kommer bort och torka torra med frottéhandduk. Burkarna är fortfarande varma, så använd handskar (kanske gamla avlagda, fula skinnhandskar eller trädgårdshandskar, som inte får vara för stora). De ska vara lätta att använda i köket och även isolera.

Ställ att svalna.

Vid pennan i köket/Viveca

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren