Ätit & druckit, Tipsat

Vivecas hasselnötsmaränger

Foto: Viveca Lithner Ask.

Foto: Viveca Lithner Ask.

Hasselnötsmaränger, doppade i smält mörk choklad.

Ugn 175 grader 40-50 min. beroende på storlek.

12-16 st

4 äggvitor (rumstempererade, obs inte minsta gnutta av gulan med i vitan).

2 dl drygt strösocker (undvik vaniljsocker som många annars tycker om).

Något kryddmått salt samt några droppar vinäger.

75 gr grovt hackade hasselnötter (kan som VARIATION bytas ut mot några droppar pepparmyntsolja!!).

75 gr smält mörk choklad.

Sätt på ugnen.

Vispa vitorna med saltet, hårt och hårdare ….

Hacka nötterna, och blanda med sockret.

Vänd ner nöt-sockerblandningen i de hårt vispade vitorna, och ”skär” blandningen korts och tvärs. OBS får inte röras runt.

Till detta kan om önskas droppa försiktigt någon droppe pepparmyntsolja.

Klicka på plåt med bakplåtspapper.

Gräddas mitt i ugnen, och öppna inte förrän de tonas lätt av ”mörkvit” hinna.

De kan få vara lite sega inuti och måste då vårdas ömt när de flyttas från plåt till galler för att torka, annars kan man även stänga av ugnen och låta de stå kvar och ”torka ut”, bara de inte blir brända.

När de svalnat ringla smält blockchoklad över dem, eller om de håller… doppa övre halvan i den något avsvalnade chokladen.

Serveras som de är eller som dessert med en klick kall vispad osötad grädde intill, som liten ”bakelse”.

Förvaras torra eller i frysen.

Vid pennan i köket,

Viveca

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren