Ätit & druckit

Vivecas vilda paj

Foto: Viveca Lithner Ask

Foto: Viveca Lithner Ask

Den som spar han har…… kanske lite blåbär kvar i frysen sedan i höstas…

Vild blåbärspaj:

10 pers

1 l vilda (frusna från sommaren?) blåbär

2 satser pajdeg

strösocker

ägg till pensling

Gör två pajdegar, låt vila svalt en stund, eller tina upp en frusen från förr.

1 sats pajdeg (till det mesta). Gör gärna några stycken, när du ändå kladdar ner foodprocessorn eller dig själv och bakbord:

100 gr smör

2 msk crème fraiche

3 dl vetemjöl

1 kryddmått salt

Hacka samman eller kör i foodprocessor till lagom blandad och fast massa. Lägg i plastpåse och platta ut. Frys eller kyl den.

Klä en stor pajform, botten och kanter med deg som kavlats innan, ev mellan gladpack.

Spara en del till remsor, kulor och annan dekoration.

Häll blåbären i formen (om de varit frusna, en hel del av saften också)

Dekorera med kavelremsor eller rullband och annat konstnärligt i deg utfört.

Pensla med uppvispat ägg.

Skjuts in ugnen,  20-40 min.  Det ska puttra i bären så en del saft reduceras och pajen ska få fin färg. Täck eventuellt med folie en stund på slutet.

Till detta serverar jag en hemmagjort vaniljparfait med det går också bra med smalare lättglass.  Vispgrädde kanske om pajen serveras kall.

Vaniljparfait (enkel som ej sjudes)

6 äggulor

en äggvita

vaniljsocker, 1-1,5 tsk eller några gram av vaniljkornen

1-2 dl socker, efter smak (ofta rekommenderas 1 msk per dl grädde)

Vispa gulorna och vitan hårt ett bra tag. Ska bli ljusgult.

Häll i långsmal brödform eller annan bytta, som jag brukar klä med gladpack. Frys några timmar.

Då är det bara att njuta denna frisk i smakerna rena dessert. Eventuellt ett litet glas sauternes därtill.

Vid pennan i köket

Viveca

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren