Livsstil, Natur

Vykort 2 från kobben – naturen går inte att besegra

Vildsvin. Foto: naturvårdsverket.se.

Hej igen Nyfiken!
Det är jag igen, Mannen på kobben. Ja, jag lovade ju att skriva snart. Hann knappt lägga på förra kortet innan en granne påstod sig ha sett vildsvinet, skyggt som det är.

Nåja, man kan inte lita på alla grannar, men bäst att vara försiktig ändå. Läste i papperstidningen (!) att stammen ökar och att fleras tusen svin skjutits bara i Stockholmsområdet i år.

Så inte förvånar det mig om någon lyckats fly kommunaljägarna genom att simma den dryga halvkilometern från närmaste kobbe hit ut till oss. Här är ju lugna gatan…

Och den förgrymmade räven har fått nya matvanor. Snodde tre musfällor med möss i… asså hela rasket. Måste varit svårsmält…

Djurlivet här på kobben har tagit märkliga vändningar. Myggen surrar med sin frånvaro och just i år tycks det vara blomflugornas år. Du vet de där som ser ut som getingar men är ofarliga och nyttiga pollinerare. Man undrar ju vad som styr den utvecklingen.

Fladdermus. Foto: sv.wikipedia.org.

Fladdermus. Foto: sv.wikipedia.org.

Getingarna syns knappt till. En och annan humla. Ett tag huserade vi fladdermössen i våra mellanväggar. Jag försökte försiktigt men bestämt och utan att bryta mot lagen (ja, du vet de små blodsugande vampyrerna är fridlysta och får inte under några omständigheter störas…) avhysa inkräktarna och erbjuda alternativt boende i form av hyresfri nyproduktion med havsutsikt.

Det gav vampyrmössen fullständigt f-n i. Varmare och gosigare i isoleringen i mellanväggen. Å andra sidan är de oslagbara myggjagare…

Ja ja, djuren var här först, envisas den alltid rättrådige grannen och stirrar strängt. Nej, det går inte att vinna mot naturen i det långa loppet. I alla fall inte mot myrorna. Dom är för många.

Vet inte om du minns när jag skrev om hästmyrorna som käkade sig genom golvet och myllrade ut under kylskåpet, Huga. Nu är golvet bytt och Anticimex lyckades väl gasa ihjäl rätt många.

Men nu ser jag att några bestar börjat slå sin lovar runt kåken igen, så det bara att vara på sin vakt igen….

Ska hinna ner till lådan så jag får sluta för den här gången. Men vi hörs snart. Förresten kan du väl skriva tillbaka och berätta vad du själv pysslar med…?

Mannen på kobben

Läs tidigare vykort här.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren