Livsstil, Natur

Vykort 4 från kulturkobben

En scen ur bygdespelet Pang På Runmarö. Foto: Inge Josepson.

Hej igen Nyfiken!

Vår kobbe är inte särskilt kulturell. Egentligen inte alls. Här finns ingenting annat än berg, tallar, stigar, myror, rävar och liknande, och så havet förstås. Plus då kobbor i sommarhus.

Men här finns inte ett smack av organiserad verksamhet. Särskilt inte kulturell. Men det är klart – finns ingen infrastruktur så blir det svårt att upprätthålla den kulturella bildningen.

Till den änden får vi åka still stora grannkobben. Där finns både det ena och det andra: bygdegård, författarkvällar, målarkurser, musik och kobben är befolkad med drösvis med kulturpersonligheter.

På den här fina kobben bodde superkulturmannen Strindberg ett par somrar. Möjligen kommer du ihåg att jag skrev för ett par år sedan om den gången man spelade ett bygdespel om den tiden. Fångad hette den.

I år handlade det om pensionaten som en gång fanns i stor mängd på kulturkobben.

Det välbärgade Stockholmsfolket kom ut med sitt pick och pack och skulle ha fullservice av fiskare och pensionatsmammor som slet hårt för sitt levebröd.

Härligt att se amatörensemblen spela av hjärtans lust i fullsmockad bygdegård. Lite buskis är det förstås, men under professionell ledning och ”based on i huvudsak true story”….

Kul för oss på andra sidan sundet att få lite bygdekultur till livs. På vår ensliga kobbe har det på sin höjd betat några kor i början av förra seklet. Hur de lyckades hitta nåt gräs är obegripligt…

Det var ett hårt liv för både korna och fiskarbönderna.

Nej vi har det inte så hårt. Fisk(a) finns inte på kartan och inte i havet heller… möjligen simpor, spigg och kanske nån vilsekommen plattfisk.

Nä, då får vi ta båten till turistgettot på en annan finkobbe och köpa rökt röding, säkert från nån odling i Norge.

Nere vid bryggan är det mest orm vi nu ser simma runt. Duktiga simmare och hejare på att dyka. 30 minuter klarar de under vattnet googlade jag.

Men nu far jag iväg, det var ju kulturen det handlade om, den som inte finns här. Men det finns andra kulturkobbar också. Men jag får nog berätta om det en annan gång. Vinden friskar i så jag måste gå och fälla ner parasollet…

Vi hörs!

Mannen på kobben

Läs tidigare avsnitt här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren