Livsstil, Natur

Vykort 7 – höst på kobben


Hejsan Nyfiken!

Ja, det här får nog bli sista kortet för i år. Det tycks som sommaren plötsligt tog slut härute. Alla grannar åkte hem till skolstart, dagis och löneslaveri.

Yngsta barnbarnets glada kvittrande är också borta. Lite sorgligt, tyst och tomt. Egentligen ska man väl njuta av tystnaden…

I helgen plågades vi av dunka-dunka musik (ja, musiken hör man förstås inte bara basgångarna) från någon förvånansvärt avlägsen akulturell kobbe. Hördes över halva skärgården i två dygn!! Ingen ingrep mot den miljöförstöringen.

Över vattnet transporteras ljudet långväga. Huvva.

Efter den pärsen kunde jag en liten kort stund hålla med hovsångerskan Siw Wennberg som släppts fram i Ring P1 och öste galla över pop- och rockmusiken som aggressionsskapande. Ha ha – ja där var hon ute i det blå ”Siwan”.

Nåja, visst var jag arg fast inte av samma skäl som Siwan med sitt finkulturella perspektiv. Men nu är det jag som är ute i det blå.

Kobblivet var det. Dunka-dunka hör definitivt inte till kobblivet, som jag ser det. Kobblivet som är på väg att ta slut känns det som. Nordvinden har nu legat på i över en vecka eller ännu mer.

Morrondoppet gick blixtsnabbt i tiogradigt vatten! Brrr… Var väl inte mer än en dryg vecka sen det var 18. Gräset har gulnat och blåbärsriset likaså. Torkan skyndar på höstprocessen, löven gulnar och t o m de tåliga tallarna ser törstiga ut. Usch ja.

Kom att tänka på det här med motionen och livet på kobben. Svårt att hålla igång härute på steniga stigar och lömska rötter. Gav upp faktiskt efter en stukad fot och sträckt vadmuskel. Och inte kan man simma heller utan att frysa ihjäl.

Då dimper den ner, papperstidningen med forskningsrapporten som säger att den pulshöjande motionen är det absolut bästa för att hålla hjärna och minne i trim. Just sådant som upptar åldersgrubblerier.

Anders Hansen i DN den 29 juli satte fingret på det jag misstänkt hela tiden – det räcker inte med att lösa korsord – ut å spring! Ja ja, får ta tag i det när kobblivet är slut. Svettas runt på asfalt och bland härligt doftande bilavgaser… suck.

Men jag fick i alla lite högre puls när jag vek mig dubbel av skratt åt satiren i Gomorron Världen härom söndagen.

Damen från Pensionsmyndigheten som reste land och rike runt och skulle försöka förklara pensionssystemet: ”Hur mycket pension du kommer att få när du är 65? Har ingen a-a-aning, Men fyrahundratusen poäng har du tjänat ihop då, bra va?”.

Jojo hur många av dagens ungdomar orkar sätta sig in i hur det funkar? Eller snarare inte funkar….

Nä nu far jag iväg igen. Det där skulle jag ju inte tänka på förrän kobblivet är slut. Men kanske det är lika bra att börja vänja sig vid tanken… snyft.

Egentligen hade jag tänkt skriva om en massa andra saker som präglar kobblivet, men jag tror det får vara bra nu. Förresten har jag inga vykort kvar nu. Kom att tänka på Cornelis, Brevet från Kolonien:

Kram och kyss och hjärtligt tack sen
Men nu ska vi ut och bränna grannbaracken!

Men fullt så drastiska ska vi väl inte vara, bränna lite sopor kanske när vinden nån gång lägger sig.

Nu lägger jag i alla fall av. Ha det så bra, och vi hörs kanske nästa sommar (lite pinkigt att du inte skrivit ett enda kort till mig faktiskt på hela sommaren…).

Hälsningar
Mannen på kobben

2 Kommentarer

  1. Tant

    Trevlig höst önskar en tant som läst alla inlägg med glädje (ormgrejen var dock skrämmande, kommer aldrig bada i skärgården)

  2. Härligt att se ett vykort av min favorit Elliord Mattsson. Han borde ha förtjänat ett omnämnande i hälsningen från kobben.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren