Upplevt

Zlatan kandidat till bragdguldet om Sverige tar sig till VM

zlatan ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic. Foto: wikipedia.org

Som den naturkraft han är blev Zlatan Ibrahimovic även fransk ligamästare i fotboll. Det var hans 10:e internationella titel, hans höga kvalitet har bevisats på högsta nivå i Holland, Italien, Spanien och Frankrike.

Kanske är det dags att söka sig till Tyskland. Ty trots den ibland svullna publiciteten kring många andra ligor intas ju numera den verkliga tätplatsen av Bundesliga. Där spelas en rolig, snabb och rättfram fotboll. Belöningen kom nyligen genom att finalen i Champions League på Wembley i London ska spelas mellan Bayern München och Dortmund.

Tyskarna har varit på gång i flera år, men det finns i Europa en ofta känslomässigt motiverad motvilja mot att erkänna den höga klassen på deras prestationer. Det är dags att ändra attityd.

Lyckad satsning på talangutveckling

Just den hårda och lyckade satsningen på egen talangutveckling torde göra det tyska behovet av en Zlatan-import minimalt, så en tysk ligatitel lär gå den 32-årige svensken förbi.

En verklig utmaning skulle vara en flytt till någon av de engelska storklubbarna. I den miljön har Zlatan tyvärr gjort det blekaste intrycket och kanske är det så att han trivs bättre när han är ensam megastjärna och inte är omgiven av lika stora egoister.

Blir det en ny flytt lär det bli till Zlatans verkliga trivselland Italien, innan det kan vara läge för några inkomstbringande lättsamma år i USA.

I höstas lär Zlatan ha varit någon enstaka röst från att få Bragdguldet. Kanske var det den avhoppade jurymedlemmen Anders Gärderuds röst som fattades. Zlatan lär bli kandidat även i år, men juryn ska inte bedöma hela hans makalösa karriär. Bragdguldet är en årlig belöning, som ska ta hänsyn till de stora idrottsprestationer som utförts det senaste året, vilket ofta är svårt nog.

Olsson en mycket svår motståndare

Det står redan klart att Zlatan har en mycket svår motståndare i bragdvalet. Många var ju direkt efter Johan Olssons fantastiska femmil i VM i Val di Fiemme beredda att överräcka bragdmedaljen till honom.

Hans soloåkning, med bland andra Petter Northug i en vilt men förgäves i mil efter mil jagande klunga blev omedelbart en klassisk bragd, i nivå med de allra främsta. Möjligen den allra största.

Zlatan är dock inte helt chanslös. Men för att han äntligen ska tilldelas SvD:s bragdguld krävs att han gör någon eller helst fler avgörande insatser i VM-kvalet. Den 15 oktober, knappt två månader före det avgörande jurymötet, tar Sverige emot Tyskland på Friends Arena i det stökiga kontorsområdet i Solna. I höstas hämtade ju Sverige på ett sensationellt sätt upp 0-4 till 4-4 i Berlin.

Om Zlatan via mål eller avgörande passningar mot Tyskland ser till att Sverige blir VM-klart lär inte Johan Olsson vara alldeles ouppnåelig i bragdmedaljsdebatten. Då kan den franske mästaren hota.

Men om Sverige skulle missa drömmarnas VM-slutspel i Brasilien nästa år, lär det sista bragdguldståget ha gått för Zlatan Ibrahimovic.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren