Läst, Upplevt

Zlatanbok Augustnominerad

Den 26 november får vi reda på om Zlatan får priset.

Zlatan Ibrahimovic är ett fenomen! Förut betraktades han som en stöddig bråkmakare med ett uppblåst ego. Efter bragdmatchen i Berlin får han nu beröm för att han gick runt till lagkamraterna i pausen och ingöt nytt mod. Han tröstade också debutanten Tobias Sana som missade öppet mål. Det hade Zlatan inte gjort för några år sedan!

Och nu har han blivit nominerad till Augustpriset också!

I magasinet Fokus läste jag om hur Bonniers tog hem striden om Zlatans memoarer. Zlatan fick en stor summa pengar för att ställa upp men det betalade sig. På sex veckor såldes en halv miljon böcker! Ingen bok har sålt så mycket på så kort tid! Nu lär upplagan vara upp i 700 000 exemplar. En vanlig Camilla Läckberg säljer i ungefär en tredjedel (och det är mycket!).

Jag har frågat folk med förankring i idrottsrörelsen om de läst boken. Påfallande många säger nej. De har läst så mycket om honom att de tror att de känner honom.

Men jag uppmanar dem att överge sin tveksamhet. Ge boken en chans! Jag hade ungefär samma inställning, men har ändrat mig. David Lagercrantz har lyckats locka ur Zlatan oväntade historier, t ex de hemska interiörerna från barndomshemmen. Den ensamstående mamman som uttröttad kom hem från städjobben och inte orkade med de stökiga ungarna. Hon försökte upprätthålla sin auktoritet genom att slå dem med träslev. Tills den gick sönder. Då gick Zlatan och hans syster och köpte flera.

Varannan helg var de hos pappan och då var det fest. Han bodde ensam och hade pengar. Han hade råd att ta med dem på roliga saker. Men när Zlatan flyttade hem till honom såg han vad allt egentligen var värt. Pappan satt bara framför tv och tittade på sändningar från Balkankriget där hans släktingar deltog. Och hällde i sig öl. I kylskåpet var det tomt. För den växande Zlatan var det mardröm att inte kunna äta sig mätt.

Zlatan berättar rätt öppet om sin stökiga ungdom, om cykelstölder och ett liv i lagens utkanter. Det hade kunnat gå riktigt illa. Han hade kunnat bli en av de där ligamedlemmarna. Men han var bara en kille som ville spela fotboll och visa världen att han hade ett värde. Det var hans smala lycka.

En intressant uppgift, som bara dyker upp i förbifarten är att han vid 14 års ålder inte kände till de svenska landslagsspelarna. Det är i all sin enkelhet skrämmande. En kille som älskar fotboll, men inte vet någonting om det egna landets hjältar! Hur många är det idag som formellt lever i Sverige, men egentligen inte? Han berättar att han var 16 år när han för första gången var inne i Malmö centrum! Det kan vara långt mellan de invandrartäta områdena och majoritetssamhället i flera bemärkelser.

Som ni förstår är det en riktigt spännande bok bortom det rent fotbollsmässiga, men David Lagercrantz vore inte den han är om han inte lyckades beskriva flera matcher med en puls och ett driv som även där gör den till en bladvändare. Och inledningen, om hur Zlatan spelar sin dröm i Barcelona men tvingas därifrån, är briljant.

Det framkommer i boken att Zlatan håller på att växa in i rollen som barnafar och äkta make, att han fått ett nytt lugn. Han vill gärna vara en ledargestalt och ta ansvar för det lag han leder. Därför var det smart av Erik Hamrén att sätta in honom som lagkapten i landslaget. Och insatsen i Berlin är en del i den utvecklingen. Jag erinrar mig också att han rustade upp hemmaplanen i Rosengård, den inhägnade ruta där han själv stod o trixade tills mörkret föll. Nu är där nytt underlag och ny belysning. ”Det känns grymt bra att få ge något tillbaka till Rosengård som betytt så mycket för mig” sade han till Sydsvenskan 2007.

Jag får mycket att tänka på när jag läser boken. Det är en spännande resa Zlatan gjort. Och den är inte slut ännu. Hittills har det lag där Zlatan spelat vunnit serien varje säsong han deltagit. Frågan är om han klarar det i det nya laget Paris Saint Germain. Oavsett vilket så kommer det att komma en fortsättning på den här boken, var så säkra! Inte minst efter vändningen i Berlin!

Om ni inte vill bidra till Zlatans miljoner kan ni ju alltid låna boken på biblioteket. Senast jag såg efter var alla 90 böcker (!) i Stockholmsbiblioteken utlånade, men det var bara 27 som stod i kö, så det kan gå ganska fort.

Det går tyvärr inte att låna den som e-bok på biblioteken: boken lånades av så många att bibliotekens reserver tog slut.

Förresten: Låt bli att lyssna på den som ljudbok! Jonas Malmsjö läser för träigt, tyvärr. Boken hade förtjänat en mer engagerad uppläsare!

Samuel Bross

Jag är Zlatan Ibrahimovic, Albert Bonniers Förlag, 417 sidor, 85 kr på adlibris.com

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren